Aly van der Meij-de Leur (1928-2012)

Bekijk dit dossier

Hall of Fame

Wie hebben het beroep van verpleegkundige en verzorgende groot gemaakt? Een overzicht van krachtige voorlopers...

Bekijk dit dossier

Top 25

Stoere vrouwen en een man in de zorg. Onze top 25 van vastberaden en doortastende verpleegkundigen.

Bekijk dit dossier

Aly van der Meij-de Leur (1928-2012)

Aly van der Meij-de Leur had een passie voor de geschiedenis van de verpleging. Vanuit die passie verzette ze essentieel werk. Volgens haar kon je uit die rijke historie leren wat verplegen is en hoe je dat vak uitoefent.

Aly van der Meij-de Leur (1928-2012)

Aly van der Meij-de Leur had een passie voor de geschiedenis van de verpleging. Ze schreef het succesvolle leerboek 'Van olie en wijn' en doceerde jarenlang het vak geschiedenis aan de School voor Verpleegkundigen van het VUmc.

<
>

Begin van haar carrière

Op 1 maart 1947 begon Aly aan de verpleegstersopleiding in het Gemeente Ziekenhuis in Arnhem. Aansluitend aan de 3-jarige opleiding deed zij de kraamspecialisatie en ontving ze het felbegeerde ‘ooievaartje’. In 1953 ging Aly aan de slag in de particuliere verpleging en twee jaar later trouwde zij met Otto van der Meij, die voor zijn werk regelmatig op reis moest. Hun huwelijk bleef kinderloos en Aly vergezelde haar man af en toe op zijn reizen. Ze maakte dan van de gelegenheid gebruik om in landen als Kenia en Israel ziekenhuizen en andere zorginstellingen te bezoeken. 

<
>

Reacties

Sietske Posthuma 30-11--0001

Na al die jaren ben ik nog nooit in Beaune geweest, het ziekenhuis waarover mevrouw van der Meij ons in de lessen vertelde! Rond 1978 had ik les van mevrouw van der Meij en sindsdien staat een bezoek aan Beaune op mijn verlanglijstje; het zou het mooiste Middeleeuwse gasthuis zijn. Haar boek 'Van olie en wijn' was indertijd een aanrader. Het staat nog steeds in mijn kast! PS: tip voor een volgende Vriendendag: Beaune? ;)

Aly van der Meij-de Leur tijdens haar kraamspecialisatie

<
>

Jeugd

Aly van der Meij-de Leur werd op 12 maart 1928 in Arnhem geboren in een naar eigen zeggen ‘ouderwets’ gereformeerd gezin. Haar jeugd speelde zich voor een belangrijk deel af tijdens de oorlogsjaren, een periode waarin zij ook de MULO bezocht. Na de oorlog werkte Aly een jaar lang in een bibliotheek, waar zij meehielp boeken te restaureren. De eigenaresse van de bibliotheek was een oud-verpleegster en juist zij maakte Aly warm voor de verpleging. Binnen het gezin waar Aly vandaan kwam, had niemand speciale affiniteit met verpleging.

<
>

Schoolmuseum

Aly van der Meij-de Leur in het door haar ingerichte museum met objecten uit de geschiedenis van de verpleging.


Periode
  • 1961

<
>

Aly van der Meij-de Leur op haar kantoor in de School voor Verpleegkundigen, Amsterdam

<
>

Geschiedenis van de verpleging

Op 1 oktober 1961 ging de verpleegstersschool van het ziekenhuis van de Vrije Universiteit van start. De school had een zelfstandige positie binnen de organisatie en was daarmee een noviteit. De verpleegkundig directrices N. Verburg en J.C. Groneman stonden aan het hoofd. Aly van der Mey zag haar kans schoon en stuurde een open sollicitatie naar de functie van docente. Ze werd aangenomen als docent geschiedenis van de ziekenverpleging. Dit nieuwe vak was kort daarvoor verplicht gesteld. Zuster Groneman stelde voor dat Aly de lessen zou geven, maar wel na een gedegen studie. Daarom volgde Aly bij de VU de colleges geschiedenis van de geneeskunde.

<
>

‘Van Olie en Wijn’

Het gebrek aan informatie over de geschiedenis van de verpleging inspireerde Aly om zelf aan de slag te gaan. In 1971 kwam haar boek ‘Van Olie en Wijn’ uit, een belangrijk standaardwerk dat op alle landelijke opleidingen verpleegkunde ingang kreeg. Het beschreef de geschiedenis van de verpleegkunde, de geneeskunde en de sociale zorg. Omdat het vak geschiedenis in 1996 uit het opleidingscurriculum werd geschrapt, kwam het niet tot een zesde druk, maar haar boek heeft een grote invloed gehad op de emancipatie van de verpleegkundige beroepsgroep. Tijdens het schrijven van dit levenswerk overlegde Aly zeer regelmatig met haar grote inspirator en voorbeeld, de toen al 90-jarige Frederike Meyboom.

<
>

Hall of Fame

Wie zijn ze, die vrouwen en mannen uit de geschiedenis die het beroep van verpleegkundige en verzorgende groot gemaakt hebben? Natuurlijk kent iedereen Florence Nightingale wel, maar al die andere ambassadeurs en voorbeelden verdienen ook onze aandacht. Hier zijn ze!

- A t/m H -

Bets Bilgen (1906-1996)

Bets Bilgen was als verpleegkundige vooral georienteerd op de praktijk. Ze wist wetenschappelijke theorieën een praktische invulling te geven, waarmee de verpleging als vak vooruit kwam. Haar scherpe inzicht en arbeidsethos waren voor velen een inspiratiebron.

<
>

Jeltje de Bosch Kemper (1836-1916)

Jeltje de Bosch Kemper werd op 28 april 1836 geboren in Amsterdam. Het was destijds niet gebruikelijk dat beschaafde meisjes werkten of studeerden. Maar Jeltje stortte zich op de verbetering van de maatschappelijke positie van vrouwen, omdat ze zich nuttig wilde maken.

<
>

Lientje de Bussy-Kruysse (1858-1937)

Lientje de Bussy-Kruysse was een van Nederlands eerste gediplomeerde verpleegsters. Haar grote verdienste is geweest dat zij kennis over de wijkverpleging in Nederland heeft geïntroduceerd. Het Britse model was hierbij haar voorbeeld. 

<
>

Marianne van Driel Krol (1920-2003)

Marianne van Driel Krol zette zich in voor één brede basisopleiding voor verpleegkundigen. Haar initiatieven op het gebied van wet- en regelgeving waren doorslaggevend voor de ontwikkeling van de verpleegkunde in de 20e eeuw.

<
>

Bep Engelberts (1898-1965)

Bep Engelberts werkte tijdens WO II als verpleegkundige in Nederlands-Indië. Daar was ze een voorbeeld voor velen en een onmisbare steun voor de artsen met wie ze werkte. Ze ontving op 17 augustus 1959 de Florence Nightingale Medaille. 

<
>

Aafke Gesina van Hulst (1868-1930)

Aafke Gesina van Hulst is de pionier van de wijkverpleging in Nederland. In 1894 begon zij in Harlingen met een vorm van wijkverpleging. 2 jaar later richtte zij een vereniging op die in 1902 aansluiting vond bij de Vereniging het Groene Kruis. Dankzij haar inzet verspreidde het Groene Kruis zich over heel Friesland. 

<
>
- M t/m V -

Top 25

De 130-jarige ontwikkeling van het verpleegkundig beroep heeft veel vastberaden en doortastende verpleegkundigen voortgebracht. In de meeste gevallen betreft het vrouwen, hier en daar een man. Zonder al die andere verpleegkundigen tekort te willen doen, zijn hier 25 opvallende toppers. Ze blinken uit in creativiteit, moed of belezenheid.

25 toppers in alfabetische volgorde

Claartje van Aals (1922-1943)

Claartje van Aals was van 1940 tot 1943 verpleegster in het Joods psychiatrisch ziekenhuis 'Het Apeldoornsche Bosch'. Naarmate de oorlog vorderde, kwam Claartje, van joodse huize, steeds meer in het nauw. Patienten en personeel werden op 21 januari 1943 weggevoerd.  

<
>

Cornelia (Corrie) Baas (1944-2002)

Corrie Baas was in 1991 als verpleegkundige verantwoordelijk voor de triage op de Eerste Hulpafdeling van het Rode Kruisziekenhuis te Kabul  in Afghanistan. Ondanks de dreigende situatie daar keerde ze in 1992 terug om haar werk voort te zetten. Ze kreeg op 4 februari 1994 de Florence Nightingale medaille. 

 

<
>

Jan Bastiaanse (1950-1997)

Jan Bastiaanse werkte als verpleegkundige lange tijd in het ziekenhuis, waar hij zich inzette voor Integrerend Verplegen. In 1993 werd hij de eerste directeur van het Landelijk Centrum Verpleging en Verzorging, het LCVV. Hij vond dat de oprichting van het LCVV een mijlpaal in de geschiedenis van de verpleging.

<
>

Anneke van den Bergh-Braam (1927-2014)

Anneke van den Bergh-Braam begon haar carriere als verpleegkundige. Ze studeerde vervolgens sociologie, waarna een promotie volgde. Ze werd de eerste hoogleraar Verplegingswetenschap in Nederland en produceerde diverse succesvolle leerboeken.

<
>

Bets Bilgen (1906-1996)

Bets Bilgen was als verpleegkundige vooral georienteerd op de praktijk. Ze wist wetenschappelijke theorieën een praktische invulling te geven, waarmee de verpleging als vak vooruit kwam. Haar scherpe inzicht en arbeidsethos waren voor velen een inspiratiebron.

<
>

Bien van den Brink-Tjebbes (1924-2014)

Bien van den Brink was als verpleegkundige en staffunctionaris werkzaam bij de Inspectie voor de Gezondheidzorg.  Ze ontwikkelde vanaf de jaren ’60 als eerste in Nederland een wetenschappelijke theorie over verplegen. Het begrip zelfzorg en holisme staan hierbij centraal. 

<
>

Lientje de Bussy-Kruysse (1858-1937)

Lientje de Bussy-Kruysse was een van Nederlands eerste gediplomeerde verpleegsters. Haar grote verdienste is geweest dat zij kennis over de wijkverpleging in Nederland heeft geïntroduceerd. Het Britse model was hierbij haar voorbeeld. 

<
>

Beantwoord deze vraag en ontdek welke themadossiers voor jou interessant zijn.

De voor jou geselecteerde dossiers verschijnen naast elkaar. Je kunt via het pijltje in de rode balk aan de zijkant van het dossier verder klikken.

Verberg Ontdek wat deze site jou te bieden heeft