Florence Nightingale (1820-1910)

Bekijk dit dossier

Hall of Fame

Wie hebben het beroep van verpleegkundige en verzorgende groot gemaakt? Een overzicht van krachtige voorlopers...

Bekijk dit dossier

Top 25

Stoere vrouwen en een man in de zorg. Onze top 25 van vastberaden en doortastende verpleegkundigen.

Bekijk dit dossier

Florence Nightingale (1820-1910)

Overal ter wereld is Florence Nightingale het symbool van het beroep van verpleegkundige. Hoewel er tegenwoordig ook kritische geluiden te horen zijn, kan Florence Nightingale terecht beschouwd worden als de grondlegster van de moderne verpleegkunde. Lees hier alles over haar plaats in de geschiedenis en historie van de zorg.

1820 - 1850

Stem Florence

De stem van Florence is opgenomen op 30 juli 1890 op Edison Bell's parafinewasrol. Ze sprak de woorden: "When I am no longer even a memory - just a name.. I hope my voice will perpetuate the great work of my life... God bless my dear old comrades of Balaclava and bring them save to shore...".

<
>

Florence Nightingale (1820-1910)

Florence Nightingale wordt wereldwijd gezien als de grondlegster van het vak van verplegen. Als de ‘dame met de lamp’ is zij het symbool van de moderne ziekenverpleging geworden. Ruim een eeuw na haar dood wordt zij nog steeds geëerd om haar grenzeloze toewijding en grote deskundigheid.

<
>

Florence Nightingale in vogelvlucht (1820-1910)

Iedereen weet natuurlijk alles van Florence Nightingale. Hier ter opfrissing en als geheugensteuntje nog even de hoogtepunten uit haar bestaan. Zijn die highlights eigenlijk wel op 1A4tje samen te vatten? We proberen het gewoon!

Bekijk Florence's levensloop

<
>

De jonge Florence

Florence Nightingale kwam op 12 mei 1820 in het Italiaanse Florence ter wereld. Ze was de dochter van een welgestelde Engelse familie en groeide op in Engeland. Ze kreeg een degelijke opvoeding met veel aandacht voor wiskunde en talen. 
Al jong was Florence gewend  haar gedachten op papier te zetten. Zo schreef ze op 7 februari 1837:
'God spoke to me and called me to His service’
Na deze ervaring voelde ze zich geroepen tot Zijn dienst, hoewel het haar nog niet precies duidelijk was wat die dienst inhield.

<
>

Florence in Embley Park

Foto’s met afbeeldingen van Florence Nightingale zijn zeldzaam. Des te groter was de verrassing toen een paar jaar geleden in de nalatenschap van een apotheker deze foto opdook. De voorvaderen van de apotheker hadden medicijnen geleverd aan de familie Nightingale en deze foto zat in hun familiealbum. Florence ...

... zit te lezen in de tuin van Embley Park aan de voet van de beroemde vaas, inmiddels de Nightingale Urn genoemd. De vaas is sinds de ontdekking van de foto gerestaureerd. Bovendien is er een gietmal van gemaakt waarmee 20 identieke afgietsels zijn geproduceerd. Embley Park was eigendom van de familie Nightingale van 1825 tot aan haar dood in 1910. Florence Nightingale beweerde dat ze hier voor het eerst geroepen werd door God, in 1937, terwijl ze in de tuin onder een boom zat.


Periode
  • 1860

<
>

Verplegen uit roeping

In 1850 bezocht Florence Nightingale de protestantse diaconessen-gemeenschap in Kaiserswerth. Ze ontmoette daar ds. Fliedner en zijn vrouw Frederieke die vonden dat ‘door God geroepen zijn’ een voorwaarde was voor goede ziekenverpleging. Ineens begreep Florence haar roeping: verpleegster worden. Een jaar later verbleef zij opnieuw bij de Fliedners en ook bij katholieke liefdezusters nabij Parijs. Zo werd zij ingewijd in de beginselen van ziekenverpleging.

Haar keuze voor dit beroep was niet vanzelfsprekend. Van een dame verwachtte men in die tijd dat ze trouwde en een gezin stichtte. Ook haar ouders drongen daarop aan. Maar Florence voelde er niets voor. Liever wilde ze iets doen aan de erbarmelijke ziekenverpleging.

<
>

Hall of Fame

Wie zijn ze, die vrouwen en mannen uit de geschiedenis die het beroep van verpleegkundige en verzorgende groot gemaakt hebben? Natuurlijk kent iedereen Florence Nightingale wel, maar al die andere ambassadeurs en voorbeelden verdienen ook onze aandacht. Hier zijn ze!

- A t/m H -

Bets Bilgen (1906-1996)

Bets Bilgen was als verpleegkundige vooral georienteerd op de praktijk. Ze wist wetenschappelijke theorieën een praktische invulling te geven, waarmee de verpleging als vak vooruit kwam. Haar scherpe inzicht en arbeidsethos waren voor velen een inspiratiebron.

<
>

Jeltje de Bosch Kemper (1836-1916)

Jeltje de Bosch Kemper werd op 28 april 1836 geboren in Amsterdam. Het was destijds niet gebruikelijk dat beschaafde meisjes werkten of studeerden. Maar Jeltje stortte zich op de verbetering van de maatschappelijke positie van vrouwen, omdat ze zich nuttig wilde maken.

<
>

Voortrekkers, pioniers en rolmodellen

Wie waren de afgelopen eeuw de grote voortrekkers in de verpleging?

Bekijk dit dossier

Lientje de Bussy-Kruysse (1858-1937)

Lientje de Bussy-Kruysse was een van Nederlands eerste gediplomeerde verpleegsters. Haar grote verdienste is geweest dat zij kennis over de wijkverpleging in Nederland heeft geïntroduceerd. Het Britse model was hierbij haar voorbeeld. 

<
>

Marianne van Driel Krol (1920-2003)

Marianne van Driel Krol zette zich in voor één brede basisopleiding voor verpleegkundigen. Haar initiatieven op het gebied van wet- en regelgeving waren doorslaggevend voor de ontwikkeling van de verpleegkunde in de 20e eeuw.

<
>

Bep Engelberts (1898-1965)

Bep Engelberts werkte tijdens WO II als verpleegkundige in Nederlands-Indië. Daar was ze een voorbeeld voor velen en een onmisbare steun voor de artsen met wie ze werkte. Ze ontving op 17 augustus 1959 de Florence Nightingale Medaille. 

<
>

Aafke Gesina van Hulst (1868-1930)

Aafke Gesina van Hulst is de pionier van de wijkverpleging in Nederland. In 1894 begon zij in Harlingen met een vorm van wijkverpleging. 2 jaar later richtte zij een vereniging op die in 1902 aansluiting vond bij de Vereniging het Groene Kruis. Dankzij haar inzet verspreidde het Groene Kruis zich over heel Friesland. 

<
>

Top 25

De 130-jarige ontwikkeling van het verpleegkundig beroep heeft veel vastberaden en doortastende verpleegkundigen voortgebracht. In de meeste gevallen betreft het vrouwen, hier en daar een man. Zonder al die andere verpleegkundigen tekort te willen doen, zijn hier 25 opvallende toppers. Ze blinken uit in creativiteit, moed of belezenheid.

25 toppers in alfabetische volgorde

Claartje van Aals (1922-1943)

Claartje van Aals was van 1940 tot 1943 verpleegster in het Joods psychiatrisch ziekenhuis 'Het Apeldoornsche Bosch'. Naarmate de oorlog vorderde, kwam Claartje, van joodse huize, steeds meer in het nauw. Patienten en personeel werden op 21 januari 1943 weggevoerd.  

<
>

Cornelia (Corrie) Baas (1944-2002)

Corrie Baas was in 1991 als verpleegkundige verantwoordelijk voor de triage op de Eerste Hulpafdeling van het Rode Kruisziekenhuis te Kabul  in Afghanistan. Ondanks de dreigende situatie daar keerde ze in 1992 terug om haar werk voort te zetten. Ze kreeg op 4 februari 1994 de Florence Nightingale medaille. 

 

<
>

Jan Bastiaanse (1950-1997)

Jan Bastiaanse werkte als verpleegkundige lange tijd in het ziekenhuis, waar hij zich inzette voor Integrerend Verplegen. In 1993 werd hij de eerste directeur van het Landelijk Centrum Verpleging en Verzorging, het LCVV. Hij vond dat de oprichting van het LCVV een mijlpaal in de geschiedenis van de verpleging.

<
>

Anneke van den Bergh-Braam (1927-2014)

Anneke van den Bergh-Braam begon haar carriere als verpleegkundige. Ze studeerde vervolgens sociologie, waarna een promotie volgde. Ze werd de eerste hoogleraar Verplegingswetenschap in Nederland en produceerde diverse succesvolle leerboeken.

<
>

Bets Bilgen (1906-1996)

Bets Bilgen was als verpleegkundige vooral georienteerd op de praktijk. Ze wist wetenschappelijke theorieën een praktische invulling te geven, waarmee de verpleging als vak vooruit kwam. Haar scherpe inzicht en arbeidsethos waren voor velen een inspiratiebron.

<
>

Bien van den Brink-Tjebbes (1924-2014)

Bien van den Brink was als verpleegkundige en staffunctionaris werkzaam bij de Inspectie voor de Gezondheidzorg.  Ze ontwikkelde vanaf de jaren ’60 als eerste in Nederland een wetenschappelijke theorie over verplegen. Het begrip zelfzorg en holisme staan hierbij centraal. 

<
>

Lientje de Bussy-Kruysse (1858-1937)

Lientje de Bussy-Kruysse was een van Nederlands eerste gediplomeerde verpleegsters. Haar grote verdienste is geweest dat zij kennis over de wijkverpleging in Nederland heeft geïntroduceerd. Het Britse model was hierbij haar voorbeeld. 

<
>

Beantwoord deze vraag en ontdek welke themadossiers voor jou interessant zijn.

De voor jou geselecteerde dossiers verschijnen naast elkaar. Je kunt via het pijltje in de rode balk aan de zijkant van het dossier verder klikken.

Verberg Ontdek wat deze site jou te bieden heeft