Contact

Bekijk dit dossier

Over het FNI

Het FNI is het kenniscentrum voor de geschiedenis van de verplegende en de verzorgende beroepen.

Bekijk dit dossier

Onderzoek

'The future of nursing is built on the past'. En dus is en blijft onderzoek naar de geschiedenis van ons vak belangrijk.

Bekijk dit dossier

Contact

Adresgegevens

FNI
Industrieweg 6B
4104 AR Culemborg

T 06 578 892 53
fni@venvn.nl

 

Rekeningnummer
NL68 INGB 0006727492

<
>

Contact

Heb je een vraag aan het FNI? Kijk dan eerst of je het antwoord kunt vinden bij onze FAQ. Staat het antwoord er niet bij neem dan contact met ons op via fni@venvn.nl

<
>

Meld je aan voor de nieuwsbrief

De nieuwsbrief van het FNI verschijnt elke twee maanden.

Meld je aan door een mail te sturen naar fni@venvn.nl

<
>

Over het FNI

Het FNI is het kenniscentrum voor de geschiedenis van de verplegende en de verzorgende beroepen.

Bekijk dit dossier

Einde dossier

Over het FNI

Wie meer wil weten over de historie van de verpleging en verzorging is bij het FNI aan het juiste adres. Als kenniscentrum stimuleren we (wetenschappelijk) onderzoek naar de geschiedenis van deze prachtige beroepen. We ontwikkelen educatieve modules voor zorgstudenten en delen het erfgoed met behulp van beelden en verhalen. Dat doen we op geheel eigentijdse wijze .

Over ons

Het FNI is het (online) kenniscentrum voor de geschiedenis van verpleging en verzorging. Het FNI is onderdeel van beroepsvereniging V&VN. Je kunt op deze website terecht voor informatie over die geschiedenis. Ook zijn we regelmatig in het land te vinden. Het FNI heeft geen bezoekerscentrum. Het FNI stond tot 2020 bekend als het Florence Nightingale Instituut. De naam Florence Nightingale (1820-1910) is gekozen als eerbetoon aan de visionaire grondlegster van de verpleegkunde. Zij formuleerde de basisprincipes van verplegen en verzorgen en legde die vast in het nog steeds actuele boekje ‘Notes on Nursing’.

<
>
<
>

Missie

Het FNI onderzoekt, verzamelt en draagt kennis uit over de geschiedenis van de verpleegkundige en verzorgende beroepen. We stimuleren en doen onderzoek, bieden educatieve opdrachten aan en presenteren op allerlei manieren het verpleegkundig erfgoed.

<
>

Beroepstrots

Wij willen een bijdrage leveren aan de beroepsverdieping en -trots van verpleegkundigen en verzorgenden. Hoe? Door hen te laten zien in welke traditie zij staan.

<
>

Educatie

Wij bieden educatieve modules rond allerlei thema’s uit de rijke geschiedenis van verpleging en verzorging. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor studenten Verpleegkunde op HBO- en MBO-niveau.

<
>

Reacties


De eerste evaluaties zijn binnen. Deze mooie reactie kregen we binnen van een docent van een groot ROC: "Rond 12 mei heb ik met plezier gebruik gemaakt van de opdrachten betreffende de geschiedenis van de verpleging. De opdrachten waren op het juiste niveau geschreven en sloten goed aan. Wij waren er in het team blij mee! Ik heb niet direct veel tips. Alleen maar een top! Het scheelde in de werkdruk..."

Onderzoek

Wij bevorderen historisch onderzoek door kennis over de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroepen te stimuleren, faciliteren en te publiceren.

 

<
>

no nurses no future

<
>

Cultureel erfgoed

Wij dragen zorg voor behoud, beheer, documentatie en tentoonstellen van het verpleegkundig en verzorgend cultureel erfgoed. Dat doen we op deze website aan de hand van themadossiers en door het land in de vorm van mobiele exposities en speciale events. Het FNI beheert in totaal zo’n 1.500 verpleegkundige objecten. Topstukken zijn de originele handtekening én brief van Florence Nightingale en het popje van zuster Antje Stieltjes. Maar ook egodocumenten van zo’n 150 individuele verpleegsters die bestaan uit puntenboekjes, diploma’s en enkele dagboekjes. Onze insignecollectie telt maar liefst 800 insignes. Ieder insigne is aan de achterzijde voorzien van een uniek registratienummer. Hierdoor is te herleiden van wie het insigne is geweest en waar het diploma is behaald. 

Ieder insigne kent zo z’n eigen unieke verhaal en die verhalen willen wij graag voor jou ontsluiten. Om het erfgoed in zijn juiste context te plaatsen, zoeken wij, waar nodig, aansluiting bij andere collecties. Denk aan aan particuliere collecties of aan andere (internationale) musea. Voor ons staat niet zozeer de collectie zelf centraal, als wel het verhaal dat achter ieder object schuil gaat. Want juist die verhalen vertellen iets over het leven van die unieke verpleegkundige of verzorgende en dat houdt onze geschiedenis levend.

<
>

Onderzoek

Met dit dossier laten we zien hoe belangrijk en noodzakelijk onderzoek naar de geschiedenis van de verpleegkunde is. Resultaten van verpleegkundig-historisch onderzoek zijn in Nederland nog schaars. Daarom geven we onderzoekers, studenten en auteurs in dit dossier een platform om hun proefschrift, onderzoekresultaten, scriptie of artikel te delen.

Agenda

Op deze agenda staan de congressen, bijeenkomsten en symposia over de geschiedenis van de verpleging. We houden ze nationaal en internationaal bij. Mist er iets? Laat het ons weten via fni@venvn.nl

Agenda 2024

 

 

<
>

Niet voor de voeten lopen

Meer zeggenschap voor de verpleegkundigen, dat is tegenwoordig een hot issue. In dit artikel, gepubliceerd in Verpleegkunde, beschrijven Jet Spits e.a. het verdwijnen van de verpleegkundig directrices in het St Radboud UMC te Nijmegen. 

<
>

Five pathways into one profession

Van witte woede tot wet bigII. De verpleegkundige geschiedenis kent een woelig verleden als het gaat om hervormingen in praktijk en onderwijs. Hugo Schalkwijk publiceerde erover in dit artikel in Nursing Inquiry.

<
>

Wie was zuster Nelly?

Wie was Petronella Alida Goudkade (1870-1956), ofwel 'Zuster Nelly' afgebeeld door schilder Jan Toorop? Ellen Boonstra deed hier onderzoek naar en kwam tot nieuwe inzichten. Lees haar onderzoek hier.

 

<
>

Verpleegstersgemeenschap in WOII

In dit artikel legt Koos Duivesteijn-Ockeloen de geschiedenis bloot van een groep verpleegsters, die in WOII lid was van de Nederlandse Volksdienst. Deze nooit eerder onderzochte ‘Verpleegstersgemeenschap’ werpt een nieuw licht op de rol van een kleine groep verpleegsters tussen 1942 en 1944.

 

<
>

De huisbezoekster

Het specialisme huisbezoekster is een korte tijd een aantekening geweest op het diploma voor verpleegsters in de algemene verpleging, de A-verpleging. Zij hadden zich gespecialiseerd tot ‘huisbezoekster bij de tuberculosebestrijding’ met als doel tuberculose in gezinnen onder controle te houden. In dit artikel beschrijft onderzoeker Koos Duivesteijn-Ockeloen de beginperiode van de opleiding tot huisbezoekster.

<
>

Notes on Nursing - Rob van der Peet

In 1859 publiceerde Florence Nightingale haar bestseller 'Notes on Nursing: What it is, and What it is Not.' Rob van der Peet schreef recend een vertaling én hertaling van dit beroemde boek. Interesse? Lees hier meer over dit bijzondere werk. 

<
>

Krim tot Corona

Impact Magazine publiceerde onlangs een artikel van Pieterbas Lalleman en Hugo Schalkwijk over verpleegkundige zorg in crisistijd. Het artikel is hier te lezen. 

<
>

Beantwoord deze vraag en ontdek welke themadossiers voor jou interessant zijn.

De voor jou geselecteerde dossiers verschijnen naast elkaar. Je kunt via het pijltje in de rode balk aan de zijkant van het dossier verder klikken.

Verberg Ontdek wat deze site jou te bieden heeft