FNI Schrijft

Vanuit ons museum werken wij regelmatig mee aan publicaties omtrent de geschiedenis van de verpleging en verzorging. Met een scherpe blik kijken wij naar de actualiteit in de zorg en plaatsen deze in een historisch perspectief.

Bekijk dit dossier

Onderzoek

'The future of nursing is built on the past'. En dus is en blijft onderzoek naar de geschiedenis van ons vak belangrijk.

Bekijk dit dossier

FNI Schrijft

Vanuit ons museum werken wij regelmatig mee aan publicaties omtrent de geschiedenis van de verpleging en verzorging. Met een scherpe blik kijken wij naar de actualiteit in de zorg en plaatsen deze in een historisch perspectief.

Aanloop naar 50 jaar hbo-v

In 2022 bestond de hbov 50 jaar. Deze opleiding was in veel opzichten echt een product van de tijdsgeest. Conservator Hugo Schalkwijk schrijft erover in zijn column in TvZ.

<
>

Kanariepietjes

Verpleegkundigen worden nog wel eens vergeleken met kanariepietjes. Zij voelen als eerste dat er iets mis is in de samenleving. Een zo een kanariepietje was de pas overleden Jeannette Kok. Lees hier de column die Hugo Schalkwijk over haar werk schreef.

<
>

Betrouwbaar en fatsoenlijk

Verpleegkundigen worden door de samenleving gezien als een van de meest betrouwbare beroepsgroepen. Maar is de verpleging echt zo'n brave beroepsgroep? In zijn laatste column in TvZ schrijft Hugo Schalkwijk hoe die betrouwbaarheid en rebelsheid juist hand in hand gaan. Lees de column hier

<
>

Het geheugen van de verpleegkunde

Conservator Hugo Schalkwijk werd voorTvZ geinterviewd over zijn visie op de geschiedenis van de verpleegkunde. Lees het hele interview hier

Interview geplaatst met toestemming van de redactie van TvZ. 

Tekst: Marian Adriaansen

Foto: Stijn Rademaker

<
>

Aan het werk!

'Aan het werk!' is het thema van de Maand van de Geschiedenis in 2021.Hugo Schalkwijk werd voor de VPRO gids geïnterviewd over het belang van meer kennis van de geschiedenis van de verpleging en verzorging. Het artikel is hier te lezen. 

<
>

#History Matters!

 

De verpleegkundig directrices verdwenen stilletjes, maar niet geruisloos. Hoe keken verpleegkundigen daar tegenaan? Hugo Schalkwijk schreef hierover in zijn column in de TVZ van augustus. Deze is hier te lezen. 

<
>

Werkelijke Erkenning!

 

In mei 2021 vieren we het 100-jarig jubileum van de wettelijke erkenning van het verpleegkundig diploma. Maar wat betekent deze erkenning nou echt? Lees dat hier in de column van Hugo Schalkwijk uit de TVZ van april. 

<
>

Publicatie Verpleegkunde

 In oktober vorig jaar vierden we de installatie van het Historisch College FNI bij V&VN. Samen met adviseur Hugo Schalkwijk zetten de collegeleden in het tijdschrift Verpleegkunde hun missie en visie voor online museum www.fni.nl uiteen.

 

Lees het volledige artikel hier.

<
>

Onderzoek

Met dit dossier laten we zien hoe belangrijk en noodzakelijk onderzoek naar de geschiedenis van de verpleegkunde is. Resultaten van verpleegkundig-historisch onderzoek zijn in Nederland nog schaars. Daarom geven we onderzoekers, studenten en auteurs in dit dossier een platform om hun proefschrift, onderzoekresultaten, scriptie of artikel te delen.

Agenda

Op deze agenda staan de congressen, bijeenkomsten en symposia over de geschiedenis van de verpleging. We houden ze nationaal en internationaal bij. Mist er iets? Laat het ons weten via fni@venvn.nl

Agenda april 2023

 

 

<
>

Wie was zuster Nelly?

Wie was Petronella Alida Goudkade (1870-1956), ofwel 'Zuster Nelly' afgebeeld door schilder Jan Toorop? Ellen Boonstra deed hier onderzoek naar en kwam tot nieuwe inzichten. Lees haar onderzoek hier.

 

<
>

Verpleegstersgemeenschap in WOII

In dit artikel legt Koos Duivesteijn-Ockeloen de geschiedenis bloot van een groep verpleegsters, die in WOII lid was van de Nederlandse Volksdienst. Deze nooit eerder onderzochte ‘Verpleegstersgemeenschap’ werpt een nieuw licht op de rol van een kleine groep verpleegsters tussen 1942 en 1944.

 

<
>

De huisbezoekster

Het specialisme huisbezoekster is een korte tijd een aantekening geweest op het diploma voor verpleegsters in de algemene verpleging, de A-verpleging. Zij hadden zich gespecialiseerd tot ‘huisbezoekster bij de tuberculosebestrijding’ met als doel tuberculose in gezinnen onder controle te houden. In dit artikel beschrijft onderzoeker Koos Duivesteijn-Ockeloen de beginperiode van de opleiding tot huisbezoekster.

<
>

Notes on Nursing - Rob van der Peet

In 1859 publiceerde Florence Nightingale haar bestseller 'Notes on Nursing: What it is, and What it is Not.' Rob van der Peet schreef recend een vertaling én hertaling van dit beroemde boek. Interesse? Lees hier meer over dit bijzondere werk. 

<
>

Krim tot Corona

Impact Magazine publiceerde onlangs een artikel van Pieterbas Lalleman en Hugo Schalkwijk over verpleegkundige zorg in crisistijd. Het artikel is hier te lezen. 

<
>

'Man with the Lamp'

 

In de geschiedenis van de verpleging en verzorging gaat het heel vaak over vrouwen. Voor de rol die mannelijke verpleegkundigen speelden in die geschiedenis is, met name in de algemene ziekenverpleging, weinig aandacht. Tamara van den Heuvel schreef over deze onderbelichte rol haar bachelorscriptie geschiedenis. Het eindresultaat is hier te lezen. 

<
>

Aanloop naar 'De wet van '21'

In 2021 vierden wij het 100-jarig jubileum van 'De Wet tot wettelijke bescherming van het diploma ziekenverpleging.' Maar hoe kwam die wet tot stand? Dat is in één oogopslag te zien op deze prachtige tijdlijn! 

 

 

Tijdlijn: gemaakt door Cecile aan de Stegge (tekst en beeldmateriaal), Tamara van den Heuvel (tekst venster 1919, Arbeidswet) en Hugo Schalkwijk (techniek).

<
>

Beantwoord deze vraag en ontdek welke themadossiers voor jou interessant zijn.

De voor jou geselecteerde dossiers verschijnen naast elkaar. Je kunt via het pijltje in de rode balk aan de zijkant van het dossier verder klikken.

Verberg Ontdek wat deze site jou te bieden heeft