Nieuws

Het laatste nieuws van en over het Florence Nightingale Instituut vind je hier.

Bekijk dit dossier

Een eigen vakblad (TvZ)

Het allereerste nummer van TvZ verscheen op 15 september 1890. Dit jaar bestaat het tijdschrift dus maar liefst 125 jaar!

Bekijk dit dossier

Nieuws

In dit nieuwsdossier vind je het laatste nieuws van en over het Florence Nightingale Instituut. We houden je op de hoogte van relevante ontwikkelingen, maar ook van nieuwe themadossiers op deze website.

We zijn jarig!

18 oktober 2018 - Het Florence Nightingale Instituut bestaat vandaag 25 jaar! De basis werd gelegd op 18 oktober 1993 met de oprichting van de Stichting Museum Verpleging en Verzorging. Insteek was de oprichting van een museum om zo een bijdrage te leveren aan de beroepsidentiteit van verpleegkundigen en verzorgenden. Die missie heeft het FNI nog steeds, zij het nu via het virtuele museum.

<
>

Pioniers van de aidsverpleging

Dat verpleegkundigen met grote regelmaat hun nek uitsteken, is bekend. Deze 6 verpleegkundigen deden in extreem onzekere situaties onverschrokken hun werk tijdens het begin van de aidsepidemie. 

 

Lees hier het hele artikel

 

Dit artikel is met toestemming van de redactie overgenomen uit TvZ, verpleegkunde in praktijk en wetenschap, 2018, nr. 5.

<
>

Huiswerk voor politiek en media

TVZ - Er zijn de komende jaren tot 125.000 mensen extra nodig in de zorg. Alarmerende berichten, waarmee we afstevenen op een fiks probleem.

Lees hier het hele artikel


Dit artikel is met toestemming van de redactie overgenomen uit TvZ, verpleegkunde in praktijk en wetenschap, 2018, nr. 3.

<
>

In Memoriam Cora van der Kooij

Op 8 augustus 2018 overleed verpleegkundig-historica drs. Cora van der Kooij. Met haar baanbrekend werk heeft zij de geschiedenis van de verpleging en verzorging op een hoger plan getild. Nannie Wiegman schreef het In Memoriam. Je leest het hier

 

<
>

Pioniers in aidsverpleging

Lees en beluister hier de verhalen van 6 verpleegkundigen, die vanaf 1982 de eerste aidspatiënten verpleegden.

Bekijk dit dossier

Florence Nightingale Medaille

Een erkenning voor moedige meiden

Bekijk dit dossier

Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief van het Florence Nightingale Instituut.

Bekijk dit dossier

2017

Een eigen vakblad (TvZ)

TvZ is het tijdschrift voor verpleegkundig experts. Het blad biedt zijn lezers een overstijgende blik op het vak; gericht op onderzoek, opinie, beleid en management. Het eerst nummer verscheen op 15 september 1890. Pas 100 jaar later kwamen er andere vakbladen op de markt. In 2015 bestaat TvZ precies 125 jaar. Reden voor een historische terugblik.

Verpleegkundige, hóórt u mij?

December 2015 - Dat verpleegkundigen goed moeten communiceren met hun patiënt staat buiten kijf. Op tal van congressen besteden we aandacht aan die kwaliteiten. Maar hoe deden ze dat de afgelopen eeuw? Is daar een interessante ontwikkeling aan te ontdekken? Lees Nannie’s laatste bijdrage in dit jubileumjaar van TvZ .  

Lees het volledige artikel

<
>

Een braaf hulpje

Oktober 2015 - Meteen in het eerste nummer van TvZ in 1890 is duidelijk hoe de relatie tussen arts en verpleegkundige behoorde te zijn: zij was zijn rechterhand en hij nam haar onder zijn hoede. Een bijna vaderlijke verhouding, die het beroep van verpleegkundige tot ver in de 20e eeuw zou bepalen. Gelukkig is er veel veranderd.

Lees het volledige artikel

<
>

'Wie zou zo'n blaadje nu lezen'

Op 15 september 1890 was het zover! Het eerste vakblad voor de verpleging, het huidige TvZ, rolde op de mat. De Nederlandse verpleging haalde hiermee de internationale pers. Of TvZ binnen de huidige ontwikkelingen 2040 haalt, is de vraag. Nannie Wiegman heeft wel een suggestie.

Lees het volledige artikel

<
>

125 jaar TvZ

September 2015 - Het is vast niemand ontgaan. Het Tijdschrift voor Ziekenverpleging bestaat maar liefst 125 jaar. In het uitgebreide themanummer veel aandacht voor de historie van ons mooie vak. Bijvoorbeeld in de vorm van een speciaal dossier en een uitgebreid interview met Nannie Wiegman

<
>

Een eigen vakblad

Iedere verpleegkundige leest wel een vakblad. De een kiest voor zuiver verpleegkundige inhoud, de ander voor een luchtiger thema. Nederlandse verpleegkundigen hadden al vroeg hun eigen vakblad. In september 1890 rolde het eerste nummer van het Maandblad voor Ziekenverpleging op de mat, een noviteit.

Het Maandblad was een idee van Anna Reynvaan en Jeltje de Bosch Kemper. Hun doel was alle verpleegsters en verplegers met elkaar te verbinden. Dat lukte, maar al snel startten protestantse en katholieke verpleegsters een eigen vakblad.

De wijkverpleging kreeg een eigen ‘orgaan’ en ook de verplegers hadden vanaf 1906 hun blaadje. En zo kreeg ieder z’n eigen tijdschrift.

 

<
>

Zó herken je ze!

Augustus 2015 - Het 125-jarig bestaan van TvZ biedt talloze mogelijkheden voor een interessante terugblik. Bijvoorbeeld over het insigne. Dragen we dat nu wel of niet op het uniform? De een vindt het ouderwets en iets van vroeger, de ander ontleent er de nodige beroepstrots aan. 

Lees het volledige artikel

<
>

Drama in de verpleging

Juni 2015 - Het 125-jarig bestaan van TvZ biedt talloze mogelijkheden voor een interessante terugblik. Wat zich allemaal in de verpleging afspeelde, is terug te lezen in dit tijdschrift. Soms komen daarbij hele trieste verhalen naar boven. Onze directeur Nannie Wiegman zocht uit hoe het zat met de moord op zuster Koperberg.

Lees het volledige artikel

<
>

125 jaar klinisch redeneren

April 2015 -  Dit jaar bestaat TvZ maar liefst 125 jaar! Een mooie aanleiding om terug te blikken. Nannie Wiegman, directeur van het Florence Nightingale Instituut, neemt ons mee door meer dan een eeuw verpleegkunde in Nederland. In het april-nummer: 125 jaar klinisch redeneren.

Lees het volledige artikel

<
>

Beantwoord deze vraag en ontdek welke themadossiers voor jou interessant zijn.

De voor jou geselecteerde dossiers verschijnen naast elkaar. Je kunt via het pijltje in de rode balk aan de zijkant van het dossier verder klikken.

Verberg Ontdek wat deze site jou te bieden heeft