Moedige meid in oorlogstijd

Verpleegster Rosa Vecht (1881-1915) had de moed om tijdens WO I gewonde soldaten te gaan verplegen in België.

Bekijk dit dossier

Toen en Nu

Lees onze rubriek Toen en Nu in het vakblad Nursing.

Bekijk dit dossier

Moedige meid in oorlogstijd

Rosa Vecht is, voor zover bekend, de enige Nederlandse verpleegkundige die tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) is omgekomen. Nederland was neutraal, maar sommige verpleegkundigen voelden zich geroepen naar het oorlogsgebied te gaan om gewonde soldaten te verplegen. Rosa Vecht was een van hen. Ze werkte in hospitalen in Antwerpen en Veurne. Op 23 januari 1915 werd ze getroffen door een granaatscherf, met de dood als onherroepelijk gevolg. Dit dossier gaat over een bijzonder moedige meid.

Verpleegster met een missie

Roosje’s jonge jaren

Rosa Vecht, of Roosje zoals op haar geboorteakte staat, zag het levenslicht op 18 juli 1881. Haar ouders, Mozes Vecht en Diena van Hamburg, waren orthodoxe joden en woonden in de Beekstraat 38 te Elburg. In het Gelderse vestingstadje woonden in de 19e eeuw diverse Joodse gezinnen, die hun brood verdienden in de manufacturen, de veehandel of in het onderwijs. Er was een actief sociaal verkeer tussen de vaak grote families, waarbij de sjoel het middelpunt was. Rosa groeide op als oudste van 6 kinderen en zal ongetwijfeld de nodige hand- en spandiensten verricht hebben om het grote gezin draaiende te houden.

<
>

De Beekstraat in Elburg. Het huis met de luiken is het ouderlijk huis van Roosje Vecht, nr 38. © Oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop

<
>

Kiezen voor de verpleging

Waarom Rosa Vecht voor de verpleging koos, blijft gissen. Volgens overlevering in de familie had ze tegen de zin van haar streng gelovige vader een relatie met een niet-joodse jongen. Mogelijk vond ze het Joodse milieu te verstikkend en was haar keuze voor een opleiding tot verpleegster een manier om een eigen leven op te bouwen. In ieder geval probeerde Rosa al op 17-jarige leeftijd toegelaten te worden tot de verpleegstersopleiding van het Nederlands-Israëlitisch Ziekenhuis te Amsterdam. Voor toelating tot die opleiding moest ze echter 23 jaar zijn. Enkele jaren later kon ze wel met de verpleegstersopleiding beginnen.

<
>

Moedige meiden

Toen en Nu - januari 2015
Er zijn altijd verpleegkundigen geweest, die hun hoofd boven het maaiveld durven uit te steken. Die het lef hadden ver van huis te midden van oorlogsgeweld gewonde soldaten te verplegen met gevaar voor eigen leven. Rosa Vecht (1881-1915) was zo'n verpleegkundige.

Lees het volledige artikel

<
>

Oorlogsverpleegster Rosa Vecht ging tijdens Wereldoorlog I op eigen houtje naar het strijdtoneel om soldaten te verplegen. In januari 1915 sneuvelde ze. 100 jaar later, in 2015, herdachten we haar onder de Menenpoort in Yper. Luister naar het ontroerende gedicht ‘We will remember them’, dat Rick Ravensburg voorafgaand aan de Last Post voorlas.

 

<
>

Nederlands-Israëlitisch Ziekenhuis, Amsterdam

Het ziekenhuis was gevestigd aan de Nieuwe Keizersgracht. Rosa Vecht begon hier in 1900 op 19-jarige leeftijd aan haar verpleegstersopleiding. Rosa Vecht solliciteerde al eerder om de verpleegsteropleiding te gaan volgen. Wegens te jonge leeftijd werd ze afgewezen. Begin 1900 had ze meer succes en kon ze ...

... als leerling-verpleegster beginnen. Ze rondde haar opleiding af in 1907 in het Nederlands-Israëlitisch Ziekenhuis in Rotterdam. 

Beeld: Collectie Joods Historisch Museum, Amsterdam (collectie J. van Velzen)

 


Periode
  • Van 1880 tot 1915





<
>

Gediplomeerd verpleegster

Op woensdag 24 april 1907 legde leerling-verpleegster Rosa Vecht het verpleegstersexamen af. Ze slaagde voor haar theoretisch examen en ontving uit handen van de examencommissie van de Nederlandsche Bond voor Ziekenverpleging het verpleegsterdiploma. Een opleiding tot verpleegster duurde in die tijd drie jaar. Als leerling was Rosa opgeleid in het Israëlitisch Ziekenhuis aan de Schietbaanlaan te Rotterdam. Hier bracht ze de theorie van de ziekenverpleging in de praktijk. Met het felbegeerde diploma van ‘Pleegzuster’ op zak kon ze als gediplomeerd verpleegster aan de slag.

<
>

Toen en Nu

In het vakblad Nursing gaf voormalig directeur Nannie Wiegman maandelijks haar kijk op de historie van de verpleging en verzorging in Nederland. De meest uiteenlopende onderwerpen komen aan bod. Van vakantie vierende verpleegsters tot professionalisering en bevlogenheid. Toen en nu.

2017

Mijn wens voor de verpleging

Toen en Nu - december 2017

Waarom zijn verpleegkundigen en beleidsmakers in de gezondheidszorg niet bereid om van het verleden te leren? Het is nooit te laat om daarmee te beginnen!

 

 Lees het volledige artikel

 

<
>

Komt de Witte Woede terug?

Toen en Nu - november 2017

Het rommelt binnen de verpleging, net als 25 jaar geleden. Toen resulteerde dat in een 2-jarige protestperiode. Krijgen we een tweede Witte Woede of liggen de problemen ergens anders? 

 

Lees het volledige artikel 

 

 

<
>

Beroepsprofielen en identiteit

Toen en Nu - oktober 2017

De nieuwe beroepsprofielen komen eraan. Dat betekent voor veel verpleegkundigen onzekerheid. Een berichtje op facebook maakte onlangs duidelijk dat zo'n verandering langdurige gevolgen kan hebben. 

Lees het volledige artikel

<
>

Ode aan de po

Toen en Nu - augustus 2017

Het reinigen van de po staat op de 'Beter laten' lijst en is een probleem. Hoe doe je dat op de minst schadelijke manier? Dit prachtexemplaar uit ca. 1840 heeft een afwasbaar fluwelen dekje. Is dat een oplossing?

 

Lees het volledige artikel

<
>

Vermijd de inservice-valkuil

Toen en nu - juni 2017
De nieuwe praktijk-leerroutes lijken verdacht veel op het oude inservice-systeem. Maar daarbij zat een addertje onder het gras, weet Nannie Wiegman.

 

Lees het volledige artikel

<
>

Verplegen in oorlog

Toen en Nu - mei 2017  
Het Nederlandse Rode Kruis bestaat 150 jaar. Tijd voor een gedenkboek met veel aandacht voor verpleegkundigen. Ook Janny Folmer koos ervoor om in 1916 te gaan werken in een oorlogssituatie.

 

Lees het volledige artikel

<
>

Beantwoord deze vraag en ontdek welke themadossiers voor jou interessant zijn.

De voor jou geselecteerde dossiers verschijnen naast elkaar. Je kunt via het pijltje in de rode balk aan de zijkant van het dossier verder klikken.

Verberg Ontdek wat deze site jou te bieden heeft