Nightingale Symposium

Verplegen van zieken is een vak, maar extra ingewikkeld en gevaarlijk is de verpleging van besmettelijke zieken. Omdat 100 jaar geleden de Spaanse Griep heerste, gaat het 3e Nightingale Symposium over de verpleging van besmettelijke zieken.

Het 3e Nightingale Symposium

Op woensdagmiddag 4 juli vindt het 3e Nightingale Symposium plaats. Op deze bijeenkomst staat nieuw onderzoek naar de geschiedenis van de verpleegkunde centraal. Deze keer draait alles om het de verpleging van besmettelijke zieken tussen 1890 en nu. En hoe ziet de toekomst eruit? Het symposium is voor 3 punten geaccrediteerd bij het Kwaliteitsregister V&V en het Register Zorgprofessionals.

<
>

Thema: Kijk uit, besmettelijk!

Jaarlijks hebben besmettelijke ziekten als griep, mazelen en kinkhoest ons in de greep. Gelukkig levert de huisarts de nodige medicatie om deze akelige aandoeningen het hoofd te bieden en is het leed meestal snel geleden. Dat was vroeger wel anders. Niet alleen was het aantal besmettelijke ziekten veel groter dan nu, er was tot na WO II geen antibiotica beschikbaar. Ook preventie- en vaccinatieprogramma’s waren afwezig. Dus zorgden ziekten als cholera, tuberculose en griep voor hoge sterftecijfers. Toen we dachten dat we die ziektes onder de knie hadden, zorgdede uiterst besmettelijke ziekte aids in de jaren ’80  voor grote paniek. En daar bleef het niet bij. Nieuwe ziektes als de gekke koeienziekte en Q-koorts laten zien hoe kwetsbaar we zijn als het om besmettelijke ziektes gaat. Op het 3e Nightingale Symposium staan de verpleegkundigen centraal die, vaak met gevaar voor eigen leven, al meer dan 100 jaar de verpleging van deze besmettelijke zieken op zich namen.

<
>

De zaal is uitverkocht!

Alle kaarten voor het symposium zijn uitverkocht. We kunnen je wel op een wachtlijst plaatsen, je krijgt dan bericht als er een afmelding is.

 

Wil je op de wachtlijst stuur dan een mail naar info@fni.nl

<
>

Klik hier om de flyer te downloaden. Het symposium is uitverkocht, maar je kunt nog wel op de wachtlijst.

<
>

Programma

 • 13.45-14.00: Inloop met koffie en thee
 • 14.00-14.30: Tuberculose. Volksziekte nummer 1 (1890-1950) 
  (dr. Alice Juch)
 • 14.30-15.00: Verplegen tijdens de Spaanse Griep (1918) 
  (drs. Nannie Wiegman)
 • 15.00-15.30: Pauze 
 • 15.30-16.00: Verhalen van verpleegkundigen in hun strijd tegen aids (1982-1996) 
  (Hugo Schalkwijk, MA) 
 • 16.00-16.30: In gesprek met Tineke van der Kruk, pionier aidsverpleging 
  (drs. Saskia Danen)
 • 16.30-17.00: Van dier op mens. Oude en nieuwe besmettelijke ziekten. 
  (dr. Floor Haalboom)
 • 17.00-18.00: Borrel
<
>

Home

Welkom op de website van het Florence Nightingale Instituut. Hier vind je allerlei themadossiers over de geschiedenis van de verpleging en verzorging. Ontdek hoe het vak zich door de jaren heen ontwikkeld heeft. Maak kennis met belangrijke vrouwen uit het vak. En deel deze informatie met anderen.

Canon

Bekijk hier de tijdlijn van de geschiedenis van de verpleging en verzorging, van 1800 tot nu

Bekijk dit dossier

Opdrachten voor het onderwijs

Speciaal voor MBO- en HBO studenten: ruim 20 educatieve opdrachten over de geschiedenis van de zorg

Bekijk dit dossier

Top 25

Stoere vrouwen en een man in de zorg. Onze top 25 van vastberaden en doortastende verpleegkundigen.

Bekijk dit dossier

Katholieke ziekenzorg

Katholieke religieuzen verpleegden zieken vanuit roeping en hadden tot de jaren ‘60 een belangrijk aandeel in de ziekenverpleging.

Bekijk dit dossier

Kraamzorg thuis

In Nederland was thuis bevallen de normaalste zaak van de wereld, ook nadat in andere westerse landen de medicalisering van de geboorte toenam. Nederlandse vrouwen kregen hun baby lange tijd liever thuis dan in het ziekenhuis. De kraamzorg heeft dus een lange historie.Toch daalt het aantal thuisbevallingen aanzienlijk. Hoe gaat dat verder en wat betekent die afname voor het beroep van kraamverzorgende? In dit dossier vind je de geschiedenis van de kraamzorg vroeger en nu.

Hall of Fame

Wie zijn ze, die vrouwen en mannen uit de geschiedenis die het beroep van verpleegkundige en verzorgende groot gemaakt hebben? Natuurlijk kent iedereen Florence Nightingale wel, maar al die andere ambassadeurs en voorbeelden verdienen ook onze aandacht. Hier zijn ze!

Verplegen in de wijk

Wijkverpleging staat volop in de schijnwerpers. Vergrijzing en bezuiniging maken dat de thuiszorg op een andere manier georganiseerd moet worden. Huishoudelijke hulp komt bij gemeenten te liggen, terwijl verpleging en verzorging een taak van de wijkverpleging blijven. De roep om de ‘ouderwetse wijkverpleegster’ weerklinkt. De vraag is dan natuurlijk wat voor iemand dat was. Lees hier alles over de geschiedenis en historie van de wijkverpleging.

Verplegen in het ziekenhuis

Waar verplegen we de patiënt. Thuis of in het ziekenhuis? Tegenwoordig worden patiënten - onder andere uit kostenoverwegingen - eerder naar huis gestuurd dan 25 jaar geleden. Verpleegkundigen krijgen daarom steeds meer alleen met ernstige zieken te maken. Hoe was dat in de 19e en de 20e eeuw? Hoe zagen ziekenhuizen er uit? Bestonden verpleegkundigen al en wat deden ze toen? Lees hier alles over de geschiedenis en de historie van het ziekenhuis.

De GGZ

Mensen met psychische stoornissen blijven tegenwoordig zo lang mogelijk thuis wonen. Ze worden ambulant behandeld of zelfs via internet. Patiënten heten cliënten. Oppassers en bewaarders hebben plaatsgemaakt voor verpleegkundigen of verpleegkundig specialisten in de GGZ. Lees hier meer over de geschiedenis en de historie van de GGZ.

Verplegen in de Z

Eeuwenlang zijn termen voor verstandelijk gehandicapten en psychiatrische patiënten door elkaar gebruikt. De haast eindeloze opsomming varieert van zwakzinnigen tot idioten, debielen, imbecielen, achterlijken, onvolwaardigen, onmaatschappelijken, onnozelen, waanzinnigen, gekken en dwazen. Bij verstandelijk gehandicapten of zwakzinnigen is er altijd sprake van gebrekkige verstandelijke vermogens. Het is een groep die niet of moeilijk voor zichzelf kan zorgen. De kwetsbaarheid is gebleven, maar tegenwoordig spreken we over ‘mensen met mogelijkheden’. Hoe komt dat zo? Lees hier alles over de geschiedenis en historie van de zorg voor verstandelijk gehandicapten.

Gezinszorg

De professional die organisatorische taken in een gezin overneemt, heet sinds 1997 verzorgende of helpende. Ook namen als thuisbegeleidster, ouderenhelpster of gezinshulp komen voor. Ze zijn afgeleid van de beroepsbeoefenaren die vanaf begin 20e eeuw in de gezinsverzorging werkzaam waren. Zij waren de praktische vervangsters van moeders, die hun taken in het gezin niet konden vervullen. Er werden hoge eisen aan hen gesteld. Hoe is het beroep van huisverzorgster - zoals de gezinsverzorgende vroeger heette - veranderd? Lees hier alles over de geschiedenis en de historie van de gezinszorg.

1895 - 1945

Particulier initiatief

In de 19e eeuw was de zorg voor het gezin de taak van de moeder. Als zij ziek was, had dat vaak dramatische gevolgen. Het grootste risico liepen arme huishoudens waar de vader en moeder allebei moesten werken. Het inkomen viel weg en het huishouden ontspoorde. Om ontwrichting van die gezinnen te voorkomen, riepen vermogende particulieren vanaf 1895 verenigingen in het leven. De eerste was ‘Hulp in het Huisgezin’ in Deventer en daarna volgden initiatieven in andere steden in hoog tempo. Ook de verzuilde kruisverenigingen, die vanaf het eind van de 19e eeuw het licht zagen, richtten zich op verbetering van verzorging van het gezin.

<
>

Canon van de gezinszorg

Een overzicht van de lange geschiedenis van de gezinsverzorging.

Bekijk dit dossier

’Hulp in de Huishouding’

Deze helpster van de Katholieke Vereniging ‘Hulp in de Huishouding’ vervangt de moeder in het gezin. Ze schenkt koffie voor vader en verstelt tussen de bedrijven door het linnengoed met de Singer naaimachine. Het kindje kijkt onwennig naar deze rijzige dame in wit uniform.


Titel
 • Helpster van ’Hulp in de Huishouding’

Periode
 • Van 1939 tot 1940

<
>

Handnaaimachine

De komst van de naaimachine verlichtte het werk van gezinsverzorgsters enorm. Het stoppen van sokken en kousen bleef een hele klus, maar dankzij de handnaaimachines, waarvan het merk Singer buitengewoon populair was, konden intensieve naaiklussen en verstelwerk sneller uitgevoerd worden. Tijdens de opleiding kwam ...

... het werk met hand- of trapnaaimachine ook aan bod. Men moest stukjes in lakens, overalls of blousjes kunnen zetten, en geblokte of gebloemde stoffen op een goede manier kunnen verstellen.


Titel
 • Handnaaimachine gebruikt in de gezinsverzorging

Periode
 • Van 1880 tot 1940

<
>

Beantwoord deze vraag en ontdek welke themadossiers voor jou interessant zijn.

De voor jou geselecteerde dossiers verschijnen naast elkaar. Je kunt via het pijltje in de rode balk aan de zijkant van het dossier verder klikken.

Verberg Ontdek wat deze site jou te bieden heeft