Nightingale Symposium

Sinds 1880 is verplegen een vak, waarvoor een opleiding nodig is. Iedere verpleegkundige weet dat. Lang dachten we in Nederland dat je om goed te kunnen verplegen geen theoretische en wetenschappelijk scholing nodig had. Die mening is gekanteld. Inmiddels promoveren verpleegkundigen en worden ze hoogleraar. Van washand tot wetenschap dus.

Het 4e Nightingale Symposium

Op donderdagmiddag 10 oktober 2019 vindt het 4e Nightingale Symposium plaats. Ook deze keer staat er weer nieuw onderzoek naar de geschiedenis van de verpleegkunde op het programma. Het thema is de ontwikkeling van verplegingswetenschap in Nederland. Waar komen we vandaan en hoe ziet de toekomst eruit? Het symposium is geaccrediteerd.

<
>

Thema: Van washand tot wetenschap (1970-2030)

Zo’n 50 jaar geleden begon in Nederland de discussie over de vraag of verpleegkunde een EIGEN wetenschappelijke grondslag nodig had. De meningen hierover waren sterk verdeeld. Was het niet het belangrijkste dat een verpleegkundige goed overweg kon met de washand? Was de medisch-wetenschappelijke basis niet voldoende en zou de kern van het vak hierdoor niet in de verdrukking komen? Begin 1980 kwam het er dan toch van en startte de afstudeerrichting Verplegingswetenschap in Maastricht. De eerste hoogleraar was in 1986 een feit. In 2019 zijn er 13 hoogleraren Verplegings-wetenschap en is Evidence Based Nursing niet meer weg te denken uit de verpleegkunde. Is de washand definitief ingeruild voor wetenschap? Wat is de patiënt is opgeschoten met deze verwetenschappelijking en waar staan we straks in 2030? Over de geschiedenis, de stand van zaken nu en de toekomst gaat dit 4e Nightingale Symposium. 

 

<
>

Aanmelden & kosten

 

Het symposium is helaas uitverkocht en de wachtlijst is vol. 

<
>

Voor wie is dit interessant?

 • Vrienden van het FNI
 • Verplegingswetenschappers
 • Verpleegkundigen en verzorgenden
 • Verpleegkundig specialisten
 • Studenten en onderzoekers
 • Afdelingen van V&VN 

 

Het symposium is voor 3 punten geaccrediteerd bij het Verpleegkundig Specialisten Register en het Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals.

<
>

Programma

Dagvoorzitter Godelieve van Heteren (arts | internationale gezondheidszorgspecialist)

 • 12.15 -13.00
  Inloop met lichte lunch
 • 13.00 -13.30
  Van washand tot wetenschap (1970 – 2010) | drs. Nannie Wiegman
 • 13.30 -14.00
  Wat kan Verplegingswetenschap leren van Evidence Based Medicine? | dr. Timo Bolt
 • 14.00 -15.00
  Meet the pioneers | prof. dr. Carla Frederiks, prof. dr. Mieke Grypdonck en drs. Aart Eliens
 • 15.00-15.30
  Pauze
 • 15.30-15.40
  Heeft de verpleging last van het Calimero-complex? | dr. Ad Bergsma
 • 15.40-16.10
  Geen washand zonder wetenschap? Verplegingswetenschap in 2030 | prof. dr. Marieke Schuurmans
 • 16.10 -16.15
  Afsluiting symposium
 • 16.15 -18.15
  Afscheidsreceptie Nannie Wiegman, directeur van het FNI
<
>

Home

Welkom op de website van het Florence Nightingale Instituut. Hier vind je allerlei themadossiers over de geschiedenis van de verpleging en verzorging. Ontdek hoe het vak zich door de jaren heen ontwikkeld heeft. Maak kennis met belangrijke vrouwen uit het vak. En deel deze informatie met anderen.

Canon

Bekijk hier de tijdlijn van de geschiedenis van de verpleging en verzorging, van 1800 tot nu

Bekijk dit dossier

Opdrachten voor het onderwijs

Speciaal voor MBO- en HBO studenten: ruim 20 educatieve opdrachten over de geschiedenis van de zorg

Bekijk dit dossier

Top 25

Stoere vrouwen en een man in de zorg. Onze top 25 van vastberaden en doortastende verpleegkundigen.

Bekijk dit dossier

Katholieke ziekenzorg

Katholieke religieuzen verpleegden zieken vanuit roeping en hadden tot de jaren ‘60 een belangrijk aandeel in de ziekenverpleging.

Bekijk dit dossier

Kraamzorg thuis

In Nederland was thuis bevallen de normaalste zaak van de wereld, ook nadat in andere westerse landen de medicalisering van de geboorte toenam. Nederlandse vrouwen kregen hun baby lange tijd liever thuis dan in het ziekenhuis. De kraamzorg heeft dus een lange historie.Toch daalt het aantal thuisbevallingen aanzienlijk. Hoe gaat dat verder en wat betekent die afname voor het beroep van kraamverzorgende? In dit dossier vind je de geschiedenis van de kraamzorg vroeger en nu.

Hall of Fame

Wie zijn ze, die vrouwen en mannen uit de geschiedenis die het beroep van verpleegkundige en verzorgende groot gemaakt hebben? Natuurlijk kent iedereen Florence Nightingale wel, maar al die andere ambassadeurs en voorbeelden verdienen ook onze aandacht. Hier zijn ze!

Verplegen in de wijk

Wijkverpleging staat volop in de schijnwerpers. Vergrijzing en bezuiniging maken dat de thuiszorg op een andere manier georganiseerd moet worden. Huishoudelijke hulp komt bij gemeenten te liggen, terwijl verpleging en verzorging een taak van de wijkverpleging blijven. De roep om de ‘ouderwetse wijkverpleegster’ weerklinkt. De vraag is dan natuurlijk wat voor iemand dat was. Lees hier alles over de geschiedenis en historie van de wijkverpleging.

Verplegen in het ziekenhuis

Waar verplegen we de patiënt. Thuis of in het ziekenhuis? Tegenwoordig worden patiënten - onder andere uit kostenoverwegingen - eerder naar huis gestuurd dan 25 jaar geleden. Verpleegkundigen krijgen daarom steeds meer alleen met ernstige zieken te maken. Hoe was dat in de 19e en de 20e eeuw? Hoe zagen ziekenhuizen er uit? Bestonden verpleegkundigen al en wat deden ze toen? Lees hier alles over de geschiedenis en de historie van het ziekenhuis.

De GGZ

Mensen met psychische stoornissen blijven tegenwoordig zo lang mogelijk thuis wonen. Ze worden ambulant behandeld of zelfs via internet. Patiënten heten cliënten. Oppassers en bewaarders hebben plaatsgemaakt voor verpleegkundigen of verpleegkundig specialisten in de GGZ. Lees hier meer over de geschiedenis en de historie van de GGZ.

Verplegen in de Z

Eeuwenlang zijn termen voor verstandelijk gehandicapten en psychiatrische patiënten door elkaar gebruikt. De haast eindeloze opsomming varieert van zwakzinnigen tot idioten, debielen, imbecielen, achterlijken, onvolwaardigen, onmaatschappelijken, onnozelen, waanzinnigen, gekken en dwazen. Bij verstandelijk gehandicapten of zwakzinnigen is er altijd sprake van gebrekkige verstandelijke vermogens. Het is een groep die niet of moeilijk voor zichzelf kan zorgen. De kwetsbaarheid is gebleven, maar tegenwoordig spreken we over ‘mensen met mogelijkheden’. Hoe komt dat zo? Lees hier alles over de geschiedenis en historie van de zorg voor verstandelijk gehandicapten.

Gezinszorg

De professional die organisatorische taken in een gezin overneemt, heet sinds 1997 verzorgende of helpende. Ook namen als thuisbegeleidster, ouderenhelpster of gezinshulp komen voor. Ze zijn afgeleid van de beroepsbeoefenaren die vanaf begin 20e eeuw in de gezinsverzorging werkzaam waren. Zij waren de praktische vervangsters van moeders, die hun taken in het gezin niet konden vervullen. Er werden hoge eisen aan hen gesteld. Hoe is het beroep van huisverzorgster - zoals de gezinsverzorgende vroeger heette - veranderd? Lees hier alles over de geschiedenis en de historie van de gezinszorg.

1895 - 1945

Particulier initiatief

In de 19e eeuw was de zorg voor het gezin de taak van de moeder. Als zij ziek was, had dat vaak dramatische gevolgen. Het grootste risico liepen arme huishoudens waar de vader en moeder allebei moesten werken. Het inkomen viel weg en het huishouden ontspoorde. Om ontwrichting van die gezinnen te voorkomen, riepen vermogende particulieren vanaf 1895 verenigingen in het leven. De eerste was ‘Hulp in het Huisgezin’ in Deventer en daarna volgden initiatieven in andere steden in hoog tempo. Ook de verzuilde kruisverenigingen, die vanaf het eind van de 19e eeuw het licht zagen, richtten zich op verbetering van verzorging van het gezin.

<
>

Canon van de gezinszorg

Een overzicht van de lange geschiedenis van de gezinsverzorging.

Bekijk dit dossier

’Hulp in de Huishouding’

Deze helpster van de Katholieke Vereniging ‘Hulp in de Huishouding’ vervangt de moeder in het gezin. Ze schenkt koffie voor vader en verstelt tussen de bedrijven door het linnengoed met de Singer naaimachine. Het kindje kijkt onwennig naar deze rijzige dame in wit uniform.


Periode
 • Van 1939 tot 1940

<
>

Handnaaimachine

De komst van de naaimachine verlichtte het werk van gezinsverzorgsters enorm. Het stoppen van sokken en kousen bleef een hele klus, maar dankzij de handnaaimachines, waarvan het merk Singer buitengewoon populair was, konden intensieve naaiklussen en verstelwerk sneller uitgevoerd worden. Tijdens de opleiding kwam ...

... het werk met hand- of trapnaaimachine ook aan bod. Men moest stukjes in lakens, overalls of blousjes kunnen zetten, en geblokte of gebloemde stoffen op een goede manier kunnen verstellen.


Periode
 • Van 1880 tot 1940

<
>

Beantwoord deze vraag en ontdek welke themadossiers voor jou interessant zijn.

De voor jou geselecteerde dossiers verschijnen naast elkaar. Je kunt via het pijltje in de rode balk aan de zijkant van het dossier verder klikken.

Verberg Ontdek wat deze site jou te bieden heeft