Huiswerk voor politiek en media

TvZ - Er zijn de komende jaren tot 125.000 mensen extra nodig in de zorg. Alarmerende berichten, waarmee we afstevenen op een fiks probleem.

Lees hier het hele artikel


Dit artikel is met toestemming van de redactie overgenomen uit TvZ, verpleegkunde in praktijk en wetenschap, 2018, nr. 3.

<
>

Nieuws

Het laatste nieuws van en over het Florence Nightingale Instituut vind je hier.

Bekijk dit dossier

FNI Schrijft

Vanuit ons museum werken wij regelmatig mee aan publicaties omtrent de geschiedenis van de verpleging en verzorging. Met een scherpe blik kijken wij naar de actualiteit in de zorg en plaatsen deze in een historisch perspectief.

Bekijk dit dossier

Nieuws

In dit nieuwsdossier vind je het laatste nieuws van en over het Florence Nightingale Instituut. We houden je op de hoogte van relevante ontwikkelingen, maar ook van nieuwe themadossiers op deze website.

2019

‘Van geschiedenis word je niet slimmer, wel wijzer’

Op 10 oktober j.l. nam Nannie Wiegman, directeur en grondlegger van het Florence Nightingale Instituut, afscheid. Ter gelegenheid van haar vertrek interviewde TvZ haar over haar missie en loopbaan bij het FNI.


Lees het interview 

Dit artikel is met toestemming van de redactie overgenomen uit TvZ, verpleegkunde in praktijk en wetenschap, 2019, nr.5.

<
>

In uniform

In dit dossier gaat het over witte schorten, kekke kapjes en kleurige broekpakken.

Bekijk dit dossier

Wat vindt de dokter van de regieverpleegkundige?

TvZ - De lancering van de overgangsregeling Wet BIG II op 5 juni door minister Bruins had een succes moeten worden. Het bleek een kolossale miscalculatie.

 

Lees hier het hele artikel

 

Dit artikel is met toestemming van de redactie overgenomen uit TvZ, verpleegkunde in praktijk en wetenschap, 2019, nr.5.

<
>

Van opvoedster tot gespecialiseerd kinderverpleegkundige

TvZ - Sociale ellende, armoede en hoge kindersterfte waren de aanleiding om vanaf 1860 kinderziekenhuizen op te richten. 

Lees hier het hele artikel

 

Dit artikel is met toestemming van de redactie overgenomen uit TvZ, verpleegkunde in praktijk en wetenschap, 2019, nr. 3.

<
>

Verpleegkundig leiderschap moet terug in het Bestuur

TvZ- Het was Frederike Meyboom, verpleegkundig leider pur sang, al in 1970 een doorn in het oog dat het ijzersterke duo: de verpleegkundige als adjunct-directrice en de geneesheer als directeur, na een eeuw lang goed gefunctioneerd te hebben, steeds vaker van samenstelling veranderde.

Lees hier het hele artikel

Dit artikel is met toestemming van de redactie overgenomen uit TvZ, verpleegkunde in praktijk en wetenschap, 2019, nr. 1.

<
>

Katholieke ziekenzorg

Katholieke religieuzen verpleegden zieken vanuit roeping en hadden tot de jaren ‘60 een belangrijk aandeel in de ziekenverpleging.

Bekijk dit dossier

Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief van het Florence Nightingale Instituut.

Bekijk dit dossier

FNI Schrijft

Vanuit ons museum werken wij regelmatig mee aan publicaties omtrent de geschiedenis van de verpleging en verzorging. Met een scherpe blik kijken wij naar de actualiteit in de zorg en plaatsen deze in een historisch perspectief.

Aanloop naar 50 jaar hbo-v

In 2022 bestond de hbov 50 jaar. Deze opleiding was in veel opzichten echt een product van de tijdsgeest. Conservator Hugo Schalkwijk schrijft erover in zijn column in TvZ.

<
>

Kanariepietjes

Verpleegkundigen worden nog wel eens vergeleken met kanariepietjes. Zij voelen als eerste dat er iets mis is in de samenleving. Een zo een kanariepietje was de pas overleden Jeannette Kok. Lees hier de column die Hugo Schalkwijk over haar werk schreef.

<
>

Betrouwbaar en fatsoenlijk

Verpleegkundigen worden door de samenleving gezien als een van de meest betrouwbare beroepsgroepen. Maar is de verpleging echt zo'n brave beroepsgroep? In zijn laatste column in TvZ schrijft Hugo Schalkwijk hoe die betrouwbaarheid en rebelsheid juist hand in hand gaan. Lees de column hier

<
>

Het geheugen van de verpleegkunde

Conservator Hugo Schalkwijk werd voorTvZ geinterviewd over zijn visie op de geschiedenis van de verpleegkunde. Lees het hele interview hier

Interview geplaatst met toestemming van de redactie van TvZ. 

Tekst: Marian Adriaansen

Foto: Stijn Rademaker

<
>

Aan het werk!

'Aan het werk!' is het thema van de Maand van de Geschiedenis in 2021.Hugo Schalkwijk werd voor de VPRO gids geïnterviewd over het belang van meer kennis van de geschiedenis van de verpleging en verzorging. Het artikel is hier te lezen. 

<
>

#History Matters!

 

De verpleegkundig directrices verdwenen stilletjes, maar niet geruisloos. Hoe keken verpleegkundigen daar tegenaan? Hugo Schalkwijk schreef hierover in zijn column in de TVZ van augustus. Deze is hier te lezen. 

<
>

Werkelijke Erkenning!

 

In mei 2021 vieren we het 100-jarig jubileum van de wettelijke erkenning van het verpleegkundig diploma. Maar wat betekent deze erkenning nou echt? Lees dat hier in de column van Hugo Schalkwijk uit de TVZ van april. 

<
>

Publicatie Verpleegkunde

 In oktober vorig jaar vierden we de installatie van het Historisch College FNI bij V&VN. Samen met adviseur Hugo Schalkwijk zetten de collegeleden in het tijdschrift Verpleegkunde hun missie en visie voor online museum www.fni.nl uiteen.

 

Lees het volledige artikel hier.

<
>

Beantwoord deze vraag en ontdek welke themadossiers voor jou interessant zijn.

De voor jou geselecteerde dossiers verschijnen naast elkaar. Je kunt via het pijltje in de rode balk aan de zijkant van het dossier verder klikken.

Verberg Ontdek wat deze site jou te bieden heeft