Dag Prinsengracht

Eind 2014 sloot het imposante Prinsengracht Ziekenhuis haar deuren, na een drukke en bewogen geschiedenis.

Bekijk dit dossier

Toen en Nu

Lees onze rubriek Toen en Nu in het vakblad Nursing.

Bekijk dit dossier

Dag Prinsengracht

In 1857 beleefde de verpleging in Amsterdam een hoogtepunt. Op de Prinsengracht 769 gingen de deuren van een imposant ziekenhuis open. Het deftige gebouw was bedoeld voor de huisvesting en opleiding van de pleegzusters. Het Prinsengrachtziekenhuis ontving in het begin weinig patiënten. De kleinschaligheid van het ziekenhuis werd de kracht. De kracht van de Gracht. Eind 2014 sloot dit unieke opleidingsziekenhuis definitief zijn deuren. In dit dossier leggen we de bijzondere historie vast.

Pleegzusters

Om de ziekenzorg in de thuissituatie te verbeteren, richtten Amsterdamse artsen, weldoeners en predikanten in 1843 de ‘Vereeniging voor Ziekenverpleging’ op. Een wereldwijd uniek initiatief voor dat moment. Een van de trekkers was de arts Jan Pieter Heije, die ook het bekende ‘Zie de maan schijnt door de bomen’ schreef.

Het doel van de Vereeniging was vrouwen op te leiden tot pleegzusters. Het vooruitstrevende aan dit initiatief was, dat het ging om lekenverpleegsters, niet om religieuze zusters. De sollicitanten moesten van onbesproken gedrag zijn, ongehuwd en geen zorg voor kinderen hebben. De pleegzusters verpleegden aan huis en hielpen de arts met aderlaten en purgeren. 

<
>

Portret van de eerste pleegzuster,1850

<
>

Jan Pieter Heije, oprichter van de Vereeniging voor Ziekenverpleging, 1843

<
>

Arts Jan Pieter Heije was een veelzijdig man, hij schreef o.a. dit bekende liedje.

<
>

De gracht in de media

In de media is veel aandacht besteed aan de sluiting van het Prinsengracht Ziekenhuis. De sluiting roept veel emoties en herinneringen op. Benieuwd naar een sfeerimpressie?

Lees dan het artikel uit de Volkskrant of het blog van een oud-verpleegkundige.

<
>

Wist je dit?

Vroeger was verplegen niet zo gespecialiseerd als nu. Voor bedverpleging waren eenvoudige hulpmiddelen voldoende. Veel van die materialen, zoals de po, het bekkentje of het drinkschuitje zijn qua vorm nauwelijks veranderd. Van die laatste zijn er honderden geproduceerd: van kostbaar porselein tot plastic, met logo of voorzien van opwekkende teksten. Momenteel is het drinkschuitje een verzamelobject.

<
>

Een verzameling drinkschuitjes

<
>

De kracht van de gracht

Toen en Nu - oktober 2014
Dat het Prinsengracht Ziekenhuis gaat sluiten, is niemand ontgaan. Maar wat was ‘de kracht van de Gracht’ nu eigenlijk? Je vindt het antwoord in onze rubriek ‘Toen en nu’ die we maandelijks schrijven voor Nursing.

Lees het volledige artikel

<
>

Toen en Nu

In het vakblad Nursing gaf voormalig directeur Nannie Wiegman maandelijks haar kijk op de historie van de verpleging en verzorging in Nederland. De meest uiteenlopende onderwerpen komen aan bod. Van vakantie vierende verpleegsters tot professionalisering en bevlogenheid. Toen en nu.

2017

Mijn wens voor de verpleging

Toen en Nu - december 2017

Waarom zijn verpleegkundigen en beleidsmakers in de gezondheidszorg niet bereid om van het verleden te leren? Het is nooit te laat om daarmee te beginnen!

 

 Lees het volledige artikel

 

<
>

Komt de Witte Woede terug?

Toen en Nu - november 2017

Het rommelt binnen de verpleging, net als 25 jaar geleden. Toen resulteerde dat in een 2-jarige protestperiode. Krijgen we een tweede Witte Woede of liggen de problemen ergens anders? 

 

Lees het volledige artikel 

 

 

<
>

Beroepsprofielen en identiteit

Toen en Nu - oktober 2017

De nieuwe beroepsprofielen komen eraan. Dat betekent voor veel verpleegkundigen onzekerheid. Een berichtje op facebook maakte onlangs duidelijk dat zo'n verandering langdurige gevolgen kan hebben. 

Lees het volledige artikel

<
>

Ode aan de po

Toen en Nu - augustus 2017

Het reinigen van de po staat op de 'Beter laten' lijst en is een probleem. Hoe doe je dat op de minst schadelijke manier? Dit prachtexemplaar uit ca. 1840 heeft een afwasbaar fluwelen dekje. Is dat een oplossing?

 

Lees het volledige artikel

<
>

Vermijd de inservice-valkuil

Toen en nu - juni 2017
De nieuwe praktijk-leerroutes lijken verdacht veel op het oude inservice-systeem. Maar daarbij zat een addertje onder het gras, weet Nannie Wiegman.

 

Lees het volledige artikel

<
>

Verplegen in oorlog

Toen en Nu - mei 2017  
Het Nederlandse Rode Kruis bestaat 150 jaar. Tijd voor een gedenkboek met veel aandacht voor verpleegkundigen. Ook Janny Folmer koos ervoor om in 1916 te gaan werken in een oorlogssituatie.

 

Lees het volledige artikel

<
>

Beantwoord deze vraag en ontdek welke themadossiers voor jou interessant zijn.

De voor jou geselecteerde dossiers verschijnen naast elkaar. Je kunt via het pijltje in de rode balk aan de zijkant van het dossier verder klikken.

Verberg Ontdek wat deze site jou te bieden heeft