Het katholieke Gerardus Majella Ziekenhuis in Bussum werd in 1910 opgericht door Anton Dreesmann. Hier werkten vooral religieuze zusters en katholieke lekenverpleegsters.

<
>

Wie verpleegt de kinderen?

Het ene na het andere kinderziekenhuis viert momenteel zijn jubileum. Daarom aandacht voor de geschiedenis van de kinderverpleging.

Bekijk dit dossier

Wie verpleegt de kinderen?

Tegenwoordig weten we het zeker: zieke kinderen horen zoveel mogelijk thuis in hun eigen vertrouwde omgeving verpleegd te worden. Alleen als het echt niet anders kan, volgt ziekenhuisopname. De kinderverpleegkundige specialiseert zich in het kielzog van deze opvatting. Lees hier alles over de geschiedenis en de historie van de kinderverpleging.

150 jaar Emma Kinderziekenhuis

Wie ziek was in de 19e eeuw, bleef gewoon thuis om verzorgd te worden door moeder. Dat gold voor volwassenen, maar ook voor zieke kleintjes. Pas na 1850 kwam er aandacht voor specifieke verpleging van het zieke kind. Dat leidde in 1865 tot de oprichting van het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam.

<
>

‘Ik heb twee moeders’

De komst van kinderziekenhuizen in Nederland maakte meteen het probleem zichtbaar: wie was in staat deze zieke kinderen te verplegen? Het beroep van kinderverpleegkundige kreeg heel langzaam vorm, maar groeide uit tot een gespecialiseerde professie.

Lees het artikel van Nannie Wiegman in Ons Amsterdam van september 2015

<
>

Het katholieke Gerardus Majella Ziekenhuis in Bussum werd in 1910 opgericht door Anton Dreesmann. Hier werkten vooral religieuze zusters en katholieke lekenverpleegsters.

<
>

Wie verpleegt de zieke bengels?

Kinderverpleegkundigen weten het wel! Zieke kinderen horen zoveel mogelijk thuis. En als ze dan toch in het ziekenhuis moeten verblijven, dan zo aangenaam mogelijk, zoals op deze kinderzaal van het Burgerziekenhuis in Amsterdam in de jaren ’50. Was een kinderziekenhuis 150 jaar geleden wel een goede idee?

Lees Nannie's column in Nursing

<
>

2 lekenverpleegsters helpen een gewond meisje, dat in 1930 binnenkwam op de polikliniek van het Rode Kruis Ziekenhuis in Den Haag.

<
>

Twee puntjes op het insigne

In 1921 kreeg het diploma Ziekenverpleging de wettelijke status. Er kwam een mooi insigne met een kruis erop. Wie de specialisatie kinderverpleging had gedaan, kreeg vanaf 1928 links en recht van het kruis 2 puntjes op de speld. Droeg je dit insigne, dan was je gediplomeerd kinderverpleegster.

<
>

Boxenverpleging in het Haagse Diaconessenhuis in de jaren ’50 voorkwam de verspreiding van besmettelijke ziekten.

<
>

Zorg voor de allerkleinsten

Verpleging van de hele kleintjes vraagt hooggespecialiseerde medische en verpleegkundige zorg. De couveuse is daarbij onontbeerlijk. Uitgevonden in 1891 is de couveuse, de ‘broeikist’ van oorsprong een eenvoudige doos, eerst van hout, later van kunststof. Technisch verandert dit levensreddend instrument voortdurend.

Lees meer over de geschiedenis van de couveuse

<
>

Beantwoord deze vraag en ontdek welke themadossiers voor jou interessant zijn.

De voor jou geselecteerde dossiers verschijnen naast elkaar. Je kunt via het pijltje in de rode balk aan de zijkant van het dossier verder klikken.

Verberg Ontdek wat deze site jou te bieden heeft