’Hulp in de Huishouding’

Deze helpster van de Katholieke Vereniging ‘Hulp in de Huishouding’ vervangt de moeder in het gezin. Ze schenkt koffie voor vader en verstelt tussen de bedrijven door het linnengoed met de Singer naaimachine. Het kindje kijkt onwennig naar deze rijzige dame in wit uniform.


Periode
  • Van 1939 tot 1940





<
>

Gezinszorg

De professional die de organisatorische taken in gezinnen overneemt, heette vroeger gezinsverzorgster. Een terugblik.

Bekijk dit dossier

Gezinszorg

De professional die organisatorische taken in een gezin overneemt, heet sinds 1997 verzorgende of helpende. Ook namen als thuisbegeleidster, ouderenhelpster of gezinshulp komen voor. Ze zijn afgeleid van de beroepsbeoefenaren die vanaf begin 20e eeuw in de gezinsverzorging werkzaam waren. Zij waren de praktische vervangsters van moeders, die hun taken in het gezin niet konden vervullen. Er werden hoge eisen aan hen gesteld. Hoe is het beroep van huisverzorgster - zoals de gezinsverzorgende vroeger heette - veranderd? Lees hier alles over de geschiedenis en de historie van de gezinszorg.

1895 - 1945

Particulier initiatief

In de 19e eeuw was de zorg voor het gezin de taak van de moeder. Als zij ziek was, had dat vaak dramatische gevolgen. Het grootste risico liepen arme huishoudens waar de vader en moeder allebei moesten werken. Het inkomen viel weg en het huishouden ontspoorde. Om ontwrichting van die gezinnen te voorkomen, riepen vermogende particulieren vanaf 1895 verenigingen in het leven. De eerste was ‘Hulp in het Huisgezin’ in Deventer en daarna volgden initiatieven in andere steden in hoog tempo. Ook de verzuilde kruisverenigingen, die vanaf het eind van de 19e eeuw het licht zagen, richtten zich op verbetering van verzorging van het gezin.

<
>

Canon van de gezinszorg

Een overzicht van de lange geschiedenis van de gezinsverzorging.

Bekijk dit dossier

’Hulp in de Huishouding’

Deze helpster van de Katholieke Vereniging ‘Hulp in de Huishouding’ vervangt de moeder in het gezin. Ze schenkt koffie voor vader en verstelt tussen de bedrijven door het linnengoed met de Singer naaimachine. Het kindje kijkt onwennig naar deze rijzige dame in wit uniform.


Periode
  • Van 1939 tot 1940





<
>

Handnaaimachine

De komst van de naaimachine verlichtte het werk van gezinsverzorgsters enorm. Het stoppen van sokken en kousen bleef een hele klus, maar dankzij de handnaaimachines, waarvan het merk Singer buitengewoon populair was, konden intensieve naaiklussen en verstelwerk sneller uitgevoerd worden. Tijdens de opleiding kwam ...

... het werk met hand- of trapnaaimachine ook aan bod. Men moest stukjes in lakens, overalls of blousjes kunnen zetten, en geblokte of gebloemde stoffen op een goede manier kunnen verstellen.


Periode
  • Van 1880 tot 1940





<
>

Insigne Katholieke Gezinshulp

Ten tijde van het hoogtepunt van de gezinsverzorging beschikte iedere zuil over zijn eigen opleiding. Het was erg belangrijk dat katholieke meisjes ook in een katholiek gezin hulp boden en niet in een gereformeerd gezin. De normen en waarden van het katholiek gezin, zoals het bidden en ter kerke gaan, moesten ook ...

... door de gezinsverzorgster worden gekoesterd en uitgedragen.


Periode
  • Van 1938 tot 1980





<
>

In een katholiek gezin

Deze gezinsverzorgster is zelf van katholieke huize en ze werkt ook in een goed gelovig katholiek gezin met veel kinderen. Moeder is aan het bed gekluisterd en wordt in de huiskamer verpleegd.


Periode
  • Van 1935 tot 1945





<
>

Tussen huishouden en verzorging

Gezinsverzorging bewoog zich tussen huishoudelijke hulp en verzorging en kende veel gezichten. Kloosterzusters, diaconessen, vrijwilligsters vanuit liefdadigheidsverenigingen, kraamverzorgsters, bakers, wijkverpleegsters en dienstbodes gaven hulp in de huishouding, morele opvoeding, lichamelijke verzorging, maar ook materiële bijstand in de vorm van voedsel en kleding. Vaders namen als regel het werk in huis niet van hun zieke vrouw over, ook niet tijdens de werkloosheid in de jaren '30. Hulp moest van buiten komen. Uit angst voor maatschappelijke ontwrichting kreeg de zorg voor het gezin veel aandacht. Vooral de kruisverenigingen brachten die zorg in de praktijk. Aangezien huishoudelijk werk niet veel status had, was het tekort aan huisverzorgsters vanaf het begin een groot probleem.

<
>

Beantwoord deze vraag en ontdek welke themadossiers voor jou interessant zijn.

De voor jou geselecteerde dossiers verschijnen naast elkaar. Je kunt via het pijltje in de rode balk aan de zijkant van het dossier verder klikken.

Verberg Ontdek wat deze site jou te bieden heeft