Gastblogger Hanneke Peters over de Dag van de Verpleging 2017

12 mei is de Dag van de Verpleging. Hanneke Peters van Bernhoven vertelt waarom zij er dit jaar voor hebben gekozen om de dag ook zo te noemen en de verpleegkundigen ‘in the picture’ te zetten.

 

Verpleegkundigen in het zonnetje

Natuurlijk ‘zorgen’ we met alle medewerkers van het ziekenhuis voor onze patiënten, maar ‘verplegen’ doen alleen de verpleegkundigen. 24 uur per dag, 7 dagen in de week, 365 dagen per jaar. Dat betekent dat niet alle verpleegkundigen op de Dag van de Verpleging aanwezig kunnen zijn. Maar we zorgen er dit jaar voor dat àlle verpleegkundigen in het zonnetje gezet worden.

Verpleegkunde door de jaren heen

Wie de huis-aan-huis krant van Bernhoven heeft gelezen, heeft al gezien dat we dat onder andere doen door de pop-up expositie van het Florence Nightingale Instituut. De expositie laat de verpleegkunde door de jaren heen zien. Het is een interactieve expositie die deels afgestemd is op Bernhoven. Doordat de expositie een maand in de hal van Bernhoven staat, hopen we dat iedereen een moment kan vinden om een kijkje te gaan nemen. Het is zeker de moeite waard! Dit kan alleen, maar natuurlijk ook samen met collega's, familie of andere mensen die interesse hebben in ons vak. Een mooie manier, lijkt ons, om te kunnen laten zien dat het om een prachtig vak gaat waar je (verpleeg)’kundig’ voor moet zijn. Een vak om trots op te zijn.

Een ware schatkamer

Op woensdag 5 april mocht ik, als gastconservator van de expositie, een bezoek brengen aan het Florence Nightingale Instituut. Ik heb daar een tijd gesproken met de directeur, Nannie Wiegman en met haar een bezoek gebracht aan het depot. Voor mij voelde het depot als een ware schatkamer. Alle materialen waaronder oude apparatuur, brieven en een enorme collectie speldjes, vertellen het verhaal van de ontwikkeling van de verpleegkunde.

Florence Nightingale als inspiratie

Ik heb al even een blik kunnen werpen op het briefje van Florence Nightingale zelf, dat ook in de expositie te zien is. Ik vond dat heel bijzonder, omdat zij voor mij symbool staat voor de professionalisering van de verpleegkunde. Dit is iets waar wij als VPB en straks VAR natuurlijk voor staan. Haar drijfveer was goede zorg voor de mensen die ziek zijn. Om dit te bereiken, gebruikte zij onder andere statistieken en verbeterde ze daarop de omstandigheden (onderzoek!). Dit sluit naadloos aan op de doelstelling van Bernhoven om zinnige zorg te geven. In de gesprekken die wij als VPB voeren met het directiecomité, is dit tevens de vraag die ons met grote regelmaat gesteld wordt: maar waarom is dit goed voor onze patiënten? Ik ben ervan overtuigd dat goed opgeleide verpleegkundigen, in de breedste zin van het woord, onmisbaar zijn voor goede zorg aan de patiënt.

Van VPB naar VAR

Voor ons als Verpleegkundig Platform Bernhoven is de dag van de verpleging dit jaar extra bijzonder, omdat we vanaf 12 mei verder gaan als Verpleegkundige Adviesraad (VAR). De naamswijziging gaat samen met het bekrachtigen van een reglement dat we op dit moment in samenspraak met het directiecomité aan het opstellen zijn. Een belangrijke stap waarin we samen met het directiecomité de verpleegkundigen van Bernhoven een stem geven binnen de ontwikkeling van het beleid. In de middag zullen we dit reglement ondertekenen. Zowel 's morgens als 's middags staat er gedurende een bepaalde tijd een afvaardiging van de VAR bij de expositie. Je kunt dan bij ons terecht als je meer wil weten over de VAR. We kunnen je vertellen wat we doen, hoe en waarvoor je ons kunt bereiken en wat we hopen dat jij doet. Daarnaast hebben we die dag nog een paar verrassingen, waarbij we natuurlijk ook aan onze andere collega's denken.