Nieuws

Het laatste nieuws van en over het Florence Nightingale Instituut vind je hier.

Bekijk dit dossier

Nieuws

In dit nieuwsdossier vind je het laatste nieuws van en over het Florence Nightingale Instituut. We houden je op de hoogte van relevante ontwikkelingen, maar ook van nieuwe themadossiers op deze website.

2017

Wijkverpleging in actie

December 2017 - De wijkverpleging is terug en wijkverpleegkundigen zijn hard nodig. Tegelijk is er een flink tekort en zijn ze schaars. Veertig jaar geleden deed zich eenzelfde situatie voor. Er was onrust binnen de gezondheidszorg, waarna wijkverpleegkundigen massaal in actie kwamen. Lees meer in ons dossier 

 

Wijkverpleging in actie

<
>

Terugblik op het 2e Nightingale Symposium

Op 30 juni 2017 vond in Utrecht het 2e Nightingale Symposium plaats. Het thema ‘Verplegen in oorlog’ was gewijd aan Nederlandse verpleegkundigen die een heldenrol hebben gespeeld in oorlogssituaties of in benarde tijden. De middag stond onder leiding van Saskia Danen.

Lancering project ‘Hun stem gehoord’

Een langgekoesterde wens van het Florence Nightingale Instituut (FNI) gaat in vervulling met de start van het project ‘Hun stem gehoord’. Bij dit oral history project draait het om verpleegkundigen die in de afgelopen 50 jaar in bijzonder lastige situaties leiderschap hebben getoond. Hun verhalen worden vastgelegd. Het project bestaat uit 3 deelprojecten. We gaan de verhalen optekenen van verpleegkundigen die

  • in de krijgsmacht en oorlogssituatie werkten;
  • tijdens de beginjaren van de Aidsepidemie leiderschap toonden;
  • aan de top van ziekenhuizen leiding gaven.

Het project over de Aidsepidemie is reeds gestart en Hugo Schalkwijk van bureau ‘Oud wasgoed’ is aangetrokken voor de uitvoering. Hij vertelde hoe een en ander verloopt.

Hier om te helpen

De historicus Ad van Liempt ging met zijn lezing ‘Hier om te helpen’ in op het 150-jarig bestaan van het Nederlandse Rode Kruis in 2017. Zijn bijdrage behelsde 3 verhaallijnen: neutraliteit, vluchtelingen en individuele heldinnen. Aan de hand hiervan liet Van Liempt zien in welke onmogelijke omstandigheden het Rode Kruis vaak keuzes moest maken. Verpleegkundige heldinnen uit de Frans-Duitse oorlog, de Boerenoorlog, WO I en WO II kregen een gezicht.

Helden van het Rode Kruis

Ter gelegenheid van hun jubileum produceerde het Rode Kruis een aantal monologen over helden en heldinnen. De verhalen van Sara Hudig, Lisette Hellemans, Johanna van Benthem en Koos van Schaik gaven een goed beeld van welke keuzes deze vrouwen ooit maakten. De monologen zijn hier te bekijken.

Wie kregen de Florence Nightingale Medaille?

Na de pauze liet Nannie Wiegman zien welke vrouwen de afgelopen eeuw de Florence Nightingale Medaille kregen en vooral waarom. Deze prestigieuze medaille is de enige internationale onderscheiding voor verpleegkundigen. Hij wordt toegekend door het Internationale Rode Kruis en is in Nederland tussen 1912 en heden 15 keer uitgereikt. De aanleiding om de medaille te krijgen loopt uiteen van verpleegkundig handelen in extreem gevaarlijke oorlogssituaties tot het uitblinken in maatschappelijke omstandigheden.

In gesprek met… Rick Ravensburg

Het vraaggesprek met Rick Ravensburg, militair-verpleegkundige, spitste zich toe op zijn keuzes voor dit vakgebied en waarin het verpleegkundige-zijn in de krijgsmacht zich onderscheidt van andere beroepsterreinen. Saskia Danen betrok in het vraaggesprek ook het thuisfront erbij, waarbij duidelijk werd hoe belangrijk dat is als je voor langere tijd op missie bent.

<
>

Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief van het Florence Nightingale Instituut.

Bekijk dit dossier

Verpleegkundige terug in de Raad van Bestuur

Frederike Meyboom riep in 1970 verpleegkundigen op beter op hun zaakjes te letten. Overal verdween de verpleegkundig-directrice uit de top van het ziekenhuis en daarmee de stem van de verpleging. Het is tijd voor een verpleegkundige in elke Raad van Bestuur.

Lees Nannie's column in V&VN Magazine

<
>
2016

Creatieve studenten

November 2016 - Hoe beeld je de geschiedenis van je nieuwe beroep uit? Geen eenvoudige opgave. Eerstejaars studenten van Hogeschool Viaa wisten er wel raad mee. Tijdens een symposium op 31 oktober presenteerden 18 groepen hun creatieve visie op de ontwikkelingen in de zorg. Het FNI was de jury en de foto’s spreken boekdelen.

<
>

In een nieuw jasje

Oktober 2016 - Op 4 oktober 2016 en daarna staat Rotterdam in de schijnwerpers. Natuurlijk vanwege de aanwezigheid van Koningin Máxima, die bij het 5e Europese Verpleegkundig Congres aanwezig is. In een marathon van 4 dagen bespreken 700 verpleegkundigen uit Europa de issues in de ouderenzorg. Een nieuw jasje voor een congres uit 1892. 

Samenkomst van Belangstellenden in Ziekenverpleging (1892)

De Nederlandse verpleging stond in 1891 op zijn kop. Alles stond in het teken van het eerste congres voor verpleegkundigen, de Samenkomst. Een groots evenement, dat nog nooit eerder had plaatsgevonden en dat toch maar even mooi liet zien hoe professioneel de verpleging inmiddels was. De achterstand met de rest van Europa leek met dit congres definitief ingehaald. Hoewel verschillende organisatoren de eer naar zich toe probeerden te trekken, kwam het idee voor dit congres van Anna Reynvaan en Jeltje de Bosch Kemper, twee dames met lef. Het doel van de Samenkomst was om meer eenheid tot stand te brengen in de opleiding en het examen van verplegenden. Want dat was tot dat moment een rommeltje. Ieder ziekenhuis deed maar wat. Na uitgebreide voorbereidingen vond het verplegingscongres plaats op 4 en 5 oktober 1892 in Amsterdam. De collegezaal van het net geopende Wilhelmina-Gasthuis was tot de nok gevuld.

Veel ‘frisogende zusters’

Hoewel de schattingen van het aantal aanwezigen bij de openingsceremonie opliepen tot 250, stonden officieel 175 deelnemers voor het congres geregistreerd. Een bonte variëteit aan organisaties, christelijk en neutraal, maar allen actief op het gebied van de ziekenverpleging in Nederland, waren bij elkaar. Die samenwerking van zoveel partijen maakte het congres zo bijzonder. Twee dagen lang wisselde men met elkaar van gedachten over urgente knelpunten in de ziekenverpleging. Directeuren van ziekenhuizen, geneesheren, predikanten en bestuurders van particuliere organisaties, maar ook politici en stedelijke bestuurders waren aanwezig.

Toch waren deze mannen van naam en faam niet de grootste publiekstrekkers. Veel meer ging de aandacht van de media uit naar de vele vrouwen, die in de zaal zaten. Directrices, adjunct-directrices, hoofdzusters en particuliere verpleegsters, allen waren ze aanwezig. Voor zover ze vrij hadden kunnen krijgen, waren ook de 'gewone' ziekenhuisverpleegsters van de partij. Van hen vielen vooral de 'frisogende zusters' uit het Wilhelmina Gasthuis op, die in hun blauwe uniformen de galerij kleurden. Veel verpleegsters droegen het voorgeschreven uniform uit hun eigen ziekenhuis en dat maakte een gezellige, bonte indruk. Maar dat kon lang niet iedereen bekoren. De medicus Nijhoff, die een van de sprekers op het congres was, dacht er anders over. Hij stelde in zijn verslag voor het Nederlandsch Tijdschrift voor Geneeskunde vast, dat zo'n uniform "sommige zeer smaakvol, andere erg leelijk" stond.

Zwijgende directrices 

Opvallend was ook dat het congres een vrouwelijke voorzitter had, namelijk Jeltje de Bosch Kemper. Hoewel dus een flink aantal leidinggevende vrouwen uit de verplegingswereld aanwezig was, valt op dat niet een van hen het woord voerde. Geen enkele directrice hield een lezing, zelfs Anna Reynvaan niet. De lezingen werden uitsluitend door toonaangevende artsen gehouden. En na de lezingen was er weliswaar een fel debat over de invulling van het verpleegstersberoep, over de opleidingseisen en over het examen, aan deze publieke discussie deden de aanwezige verpleegsters niet mee. Zonder f 2,50 betaling, ook geen spreekrecht, had men bedacht.

De voornaamste conclusies van deze bijeenkomst waren dan ook dat er meer samenwerking moest komen en meer eenheid in de verschillende opleidingen. Een geslaagd congres, zou je zo zeggen. De kranten jubelden het uit. Maar zou het met de professionalisering van het verpleegkundig beroep niet anders zijn gelopen als verpleegkundige directrices en verpleegkundigen zelf op dit congres hun wensen kenbaar hadden gemaakt? Meer dan een vorm van 'aarzelende' professionalisering kan deze Samenkomst dan ook niet genoemd worden. Voor het 5e European Nursing Congress, de Samenkomst in een nieuw jasje, ligt dat wel even anders.

<
>

Beantwoord deze vraag en ontdek welke themadossiers voor jou interessant zijn.

De voor jou geselecteerde dossiers verschijnen naast elkaar. Je kunt via het pijltje in de rode balk aan de zijkant van het dossier verder klikken.

Verberg Ontdek wat deze site jou te bieden heeft